Hemma i det rymliga lantköket i Svensbyn knäpper och knastrar det från köksnoran. Kokböcker fyller väggarna, hela vägen in i toaletten.
Jenny Niska har dragit igång dagens matlagning, i kväll blir det födelsedagsmiddag med friterad skaldjurstartar, oxfilé Provencale och inkokta päron med kolasås och glass.
Men Jenny Niska har också lagat mat på en betydligt mer offentlig arena på sistone.
I kväll var hon en av 40 deltagare i tv-programmet Sveriges mästerkock, varav 25 .går vidare. Jenny var en av dem. På torsdag avgörs det om hon tar en av de tolv platserna i programserien.
– Matlagning är ett stort intresse och jag sökte till programmet för att få ett slags kvitto på hur bra jag är, säger hon.
.
Rätten som Jenny Niska tog sig vidare i tävlingen på var souvasskav med skogschampinjoner serverade med rårörda konjakslingon och mandelpotatispuré. Till det – ett glas iskall mjölk.
Omdömet från juryn var att Jenny Niska satte smakerna och visade på komplexiteten i råvaran.
– För mig var det självklart att välja råvaror som representerar Norrbotten. Vi har ett otroligt skafferi här uppe och jag gillar mat utan krusiduller, säger Jenny Niska som helst lagar mat utomhus.
Soppor över öppen eld och musslor på muurikkan.
– Det är en annan upplevelse laga och äta ute, allt blir så smakrikt. Jag gillar rustik mat och lagar med värme och hjärta.
.
När det var dags att laga souvas för juryn i Stockholm tog hon med gjutjärnsgrytan och souvasskaven på flyget. Renköttet förvarade hon sedan i minibaren på hotellet innan det var dags för tävling.
Att det är en sak att se folk laga mat på tv, och en helt annan att göra det själv håller hon med om.
– Det är inte precis som att laga mat hemma. Man har en kokplatta, ett litet bord och vet inte vart några saker finns. Dessutom är det ett tv-team som filmar allt och kanske fyrtio andra som står och tittar på. Lägg till tidspressen också – men det är en frän miljö!
.
Själv har Jenny Niska jobbat i restaurangbranschen under många år, både inom service och som restaurangchef.
– På ett ställe samarbetade vi med många kändiskockar, till exempel jurymedlemmen Leif Mannerström! Det har faktiskt hjälpt mig att se att stora kockar också kan misslyckas ibland.
Med tiden blev Jenny Niska på allvar intresserad av kombinationen mat och dryck. När hon senare flyttade tillbaka till Piteå utbildade hon sig till sommelier.
– Jag har faktiskt varit kass på att laga mat. Men min man, som är kock, har förmedlat så mycket glädje med matlagningen att det har ordnat upp sig. Dessutom hjälper han mig så att jag slipper misslyckas kapitalt i köket. Vi lagar mycket mat hemma, allt från grunden och sällan fancypancy – mest blir det olika former av husmanskost.
.
Men de andra deltagarna i programmet har inspirerat Jenny Niska till att testa nytt.
– Jag har skrivit mycket recept sedan jag kom hem och har influerats av de andra, till exempel har jag lagat mer asiatiskt.
I framtiden drömmer hon om att öppna en restaurang hemma i föräldrahemmet i Svensbyn.
– Vi har en hel del förfrågningar och jag skulle gärna ägna min tid åt mat och dryck i kombination på en hemmakrog.
.
Vad har varit svårast hittills i tv-programmet?
– Pressen och stressen. Efter ett tag inser man hur mycket man verkligen vill gå vidare. Nerverna har gått att ta på ibland. Och när Markus Aujalay smakar maten och knappt säger något känns det läskigt.
.
Hur är det att se sig själv i tv?
– Pinsamt, jag låter hemskt. Det är lite omvälvande att första programmet hade mer än en miljon tittare.