Hästtjejen som vill jobba med människor

För Julia Wiksten i Svensbyn är djuren det viktigaste. Som stark tvåa på intresselistan kommer det framtida jobbet, förhoppningsvis som socionom eftersom nyfikenheten på andra människor, gärna unga som kommit på glid, är stort.

Hela Julia Wikstens liv har präglats av ett stort djurintresse och favoriten är hennes egna häst Bright Night, kallad "Nic".

Hela Julia Wikstens liv har präglats av ett stort djurintresse och favoriten är hennes egna häst Bright Night, kallad "Nic".

Foto: Robert Lundberg

SVENSBYN2010-11-22 06:00
Hos Julia och hennes familj kryllar det av djur. Här finns tre hundar, tre katter och tre hästar, som alla får stor uppmärksamhet av djurälskaren Julia. Den egna hästen Bright Night, eller "Nic" som han kallas till vardags, är ändå en klar favorit och Julia har lagt ner mycket tid det senaste året på att rida in honom. Han kom till gården som föl.
- Det blir mest att hålla på med hästarna för mig, jag älskar att rida westernridning och jag har planer på att tävla med Nic, säger Julia.
Egen häst
Hon fick sin första häst redan som sjuåring. Fina, som hon heter, finns fortfarande kvar på gården men hon är numera pensionär i tävlingssammanhang. Hon sköts om och rids av en annan tjej.
- Jag började träna dressyr för olika instruktörer när jag var i 10-årsåldern. Efter några år började jag med westernridning som är ganska likt dressyr, men är en roligare och enklare ridning.
Julia tycker att westernridning har roligare tävlingsklasser, själv föredrar hon klassen Western horsemanship.
Förutom djuren tar pluggandet i skolan upp en stor del av Julias tid. Vägen till drömyrket socionom är lång, men Julias nyfikenhet på människor, i synnerhet barn och ungdomar är stort. Julias syster tyckte att hon skulle gå Grans naturbruksgymnasium med tanke på det stora djurintresset, men efter moget övervägande blev det istället Barn- och fritidsprogrammet på Strömbacka.
Vill bli socionom
- Jag kände att jag inte vill jobba med djur eftersom jag vill bibehålla mitt djurintresse. Jag tror det är lätt att det blir kaka på kaka om man sysslar med djur både på jobbet och på fritiden.
Julia siktar istället på att läsa vidare på Luleå tekniska universitet för att bli socionom. Hon hoppas sedan att få jobba med unga på glid och sociala frågor kring familjehem och adoptioner.
I början av januari fyller Julia "körkort" och hon siktar på att ta det i samband med 18-årsdagen. Syrrans gamla, röda Toyota står redo när den stora dagen kommer.
Hur kom det sig att du blev luciakandidat?
- Det var mamma som anmälde mig. Jag blev inte så glad först, men nu känns det bara kul. Jag tycker om att sjunga och jag sjöng i körer när jag gick högstadiet, säger Julia.
JULIA WIKSTEN, 17 ÅR
Familj: Mamma Karin, pappa Mikael, storasystrar Ida och Sandra.
Fritidsintresse: Ridning, kompisar, pojkvän.
Favoritartist: Regina Spector.
Favoritförfattare: Katarina von Bredow.
Favoritmat: Tacos.
Bästa julsången: Det strålar en stjärna.
Drömresa: Japan.
Vill jobba som: Socionom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om