Generationsboende med jul i väggarna
Från lägenhet på söder i Stockholm till generationsboende på landet i Svensbyn. Urban Grahn och Christina Johansson bytte inriktning på livet när de köpte en Norrbottensgård på hemorten.Drömhuset var dock i stort behov av renovering. Efter att ha varit obebott i 27 år växte buskar vilt i vardagsrummet.
Familjen har aktivt sökt efter nyproducerade lösningar som ser gamla ut. Lysknappar är ett exempel.
Foto: Maria Johansson
En dag ringde Christinas mamma och berättade att en gammal Norrbottensgård i Svensbyn, som stått tom i många år, var till salu .
- När vi kom till Piteå på semester hade första visningen varit, vi bad att få en andra visning och blev riktigt förälskade, säger Christina.
En del av charmen
Nu doftar det av pepparkakor som dottern Rebecca bakat för förskolan. Genomtänkt julpynt i naturmaterial pryder gamla skåp och fönsterkarmar. Men till inflyttningsklart hus har vägen varit lång.
Norrbottensgården är byggd 1860. När Christina och Urban köpte huset hade det varit kallställt i 27 år.
- Via berättelser och bilder har vi sett att huset genomgått en hel del förändringar genom åren. Bland annat revs kamrarna bortanför köket en gång i tiden eftersom marken sjunkit ihop där, säger Urban.
Kamrarna är nu tillbyggda igen, väggarna restes sneda för att passa ihop med det övriga huset.
- Det är en del av charmen. Ska man börja räta väggar är det bättre att klappa ner och bygga nytt, det är både lättare och snabbare, säger Urban.
Duscha hos grannen
Järnspisen i det rymliga köket är uppmurad efter dem gamla förlagan, som fotograferades innan den revs.
Dörrarna till rummen innanför köket, som rymmer tvättstuga och lekrum/gästrum, är handmålade efter mönstret som återfanns på badrumsdörren.
Med en förkärlek från linoljefärg och gamla detaljer har renoveringen tagit tid.
Först bodde familjen i grannens sommarstuga innan de flyttade in i sommarstugan som finns på gården.
- Vi hade inget varmvatten, vi fick duscha hos grannen och elda i kaminen för att få värme, säger Christina.
Flera generationer
Med två små barn kan man undra om inte orken tröt ibland.
- Överlag har det gått bra, men mitt i renoveringen skickade vi hem snickaren ett par veckor, det blev helt enkelt för mycket beslut, säger Urban.
Arbetsmässigt klassar de renoveringen i Stockholm som tyngre.
- När vi inredde vindsvåningen i lägenheten var hissen för liten för att rymma byggmaterialet, där fick vi kånka fem trappor upp. Det var riktigt tungt.
I den numera upprustade sommarstugan på gården, som en gång i tiden tjänstgjort som byaskola, bor Christinas föräldrar Lisa och Ivar Johansson, som också varit delaktiga i upprustningen av gården.
Generationsboendet innebär att barnen alltid finner någon som har tid att läsa en saga.
- Det är väldigt positivt, pappa är vår gårdstomte, säger Christina.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!