Eufåriskt möte i djurhagen

Det bräker högljutt i hagen hos Josefin Lundberg som driver företaget Eufåria utanför Svensbyn. Här producerar hon lammkött och skinn samt driver egen gårdsbutik.

Efter lamningsperioden i april blev det fler djur i hagen.

Efter lamningsperioden i april blev det fler djur i hagen.

Foto: Tommy Norin

SVENSBYN2019-05-31 09:30

Solen lyser över Josefin Lundbergs hemgård i den lilla byn Hamptjärn.

– Jag växte upp här. Mamma och pappa drev jordbruk och mamma hade också en del får, säger hon.

Efter Strömbackaskolan utbildade hon sig till agronom med specialitet mark och växtprocesser. Det blev hon klar med 2004 och efter det arbetade hon som agronom vid Norrbottens hushållningssällskap.

– Jag sysslade med växtodlingsrådgivning samt EU-stöd och ekonomi, säger hon.

2006 flyttade familjen till hemgården och då tog Josefin Lundberg över skötseln.

– Mamma hade 50-60 tackor. År 2009 gick jag in för det för fullt och då byggde vi nytt fårhus för nära 700 000 kronor.

Efter lamningsperioden i april finns just nu 100 tackor där 70 av dem har levererat 140 lamm. Rasen är Gotlandsfår. På gården finns tre baggar som haft fullt upp med att se till att fortplantningen fungerar på Eufåria.

– Vår affärsidé är att producera kött och fårskinn. Dessutom driver jag gårdsbutik där vi säljer lokala hantverk, skinn och en del miljövänliga hygienprodukter, säger Josefin Lundberg.

När lammen är fem-sex månader går de till slakt till Norrbottensgården i Luleå.

Gården slaktar drygt 120 lamm och 10 till 15 tackor varje höst.

– Vi förnyar besättningen med 20 procent varje år. Tyvärr är inte slakterierna så pigga på att ta emot lamm trots att efterfrågan på köttet ökar hela tiden. Det finns två fårgårdar i Luleå och en i Överkalix där vi bildat bolaget Fårgårdar i norr. Vi har övervägt tanken på att starta ett eget slakteri men tyvärr är det för dyrt. En lösning skulle vara att använda något slags mobilt slakteri och vi har inte lagt ned tanken, säger Eufårias ägare.

Efter slakt går köttet till Nawid Soltanis köttbod i Arnemark. Han förädlar varan och skickar de färdiga produkterna till Eufåria.

– Sedan säljer vi själva. Folk beställer ofta lammlådor som de kan hämta vid gården eller att vi kör ut dem.

Lammköttet blir också korv som tas fram av Nordchark i Luleå.

Skinnen skickas till företaget Donnia skinn i Tranås som bereder dem och som sedan säljs i bland annat gårdsbutiken.

Gården Eufåria har ytterligare en nisch i form av maken David Lundbergs företag Eufåria entreprenad som kör hjullastare för bland annat BDX.

De både verksamheterna omsätter drygt två miljoner kronor. Av det omsätter verksamheten med får en halv miljon kronor.

– Vi är lönsamma men jag tar inte ut så hög lön, säger Josefin Lundberg.

Hon efterlyser en mer balanserad prissättning på lammköttet.

– Gårdarna i sydsverige får bättre betalt. De kan få upp till tio kronor mer per kilo i betalning från slakterierna, säger fårföretagaren i Hamptjärn.

– Avräkningspriset på lamm varierar stort över året, så högt som 50 kronor är det bara uppe i på våren – på hösten faller priset kraftigt på grund av att då är det högsäsong för svenskt lamm. Samtidigt är importen av lamm densamma vilket medför att avräkningspriset sjunker för oss svenska lammbönder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om