Byn som många unga flyttar till

Svensbyn är en mångskiftande ort med ett rikt föreningsliv och många unga väljer att flytta till den by där det inte finns några lediga hus.

Många tycker att det är en höjdare att bo i Svensbyn (Arkivbild)

Många tycker att det är en höjdare att bo i Svensbyn (Arkivbild)

Foto: Bertil Sundqvist

SVENSBYN2018-11-09 06:00

– Det händer att vi får lappar i postlådan, "ska du sälja, så hör av dig", säger Jerry Öqvist, ordförande i Svensbyns samfällighetsförening.

PT träffar honom och andra från föreningslivet i byn för att höra hur byn utvecklas och de ger en samstämmig bild. Här finns inga lediga hus och blir det något ledigt säljs det snabbt.

– I år kommer det att byggas två småhus och i Edet har det avstyckats en villatomt, säger Lars Holmberg, kassör i byns samfällighetsförening.

Jerry Öqvist berättar att för att sätta fart på ännu mer byggande ska en grupp träffa samhällsbyggnadsnämndens ordförande Brith Fäldt (V).

– Vi ska ta fram ett kartmaterial och se var det finns möjligheter till att bygga enstaka hus, säger han.

Vid årsskiftet 2017/2018 hade Svensbyn 935 invånare. 117 flyttade från byn medan 89 flyttade in. Henrik Franklin vid Piteås kommunledningskontor uppger att utflyttningen ofta handlar om äldre som säljer sina hus.

– Det som är glädjande är att av de 89 som flyttade in var sex stycken 24-åringar. De flesta som flyttar in är i ålderspannet 18 till 28 år.

– Många som tidigare flyttat ut flyttar tillbaka och ett stort antal av dem är barnfamiljer, säger Anders Larsson, sekreterare i Svensby sportklubb.

Lars Holmberg gläds över att skolan har över 100 elever i årskurserna förskolan till tre.

– Det är så många elever där att de fått ställa dit en extra modul, säger han.

De som bor i Svensbyn kan delta i ett rikt föreningsliv. Svensby SK kör fotboll. Inom Infjärden finns nio lag med över 200 ungdomar som spelar i fotbollsföreningen IBFF.

Föreningen har med stöd av idélla i byn lagt ned ett stort arbete i den multipark som byggts för drygt tre miljoner kronor där klubben satsat 100 000 av egna medel.

EFS i Svensbyn med 43 medlemmar blev samarbetskyrka tillsammans med Infjärdenskyrkan och EFS i Sjulnäs förra året. Föreningen har bland annat tre gudstjänster varje månad.

Lennart Berglund i Bodsjön, är glad över att byagränserna har suddats ut.

– Vi måste anpassa oss till de nya förutsättningar som finns för att överleva, säger han.

En stor del av byns ”varumärke” är Svensbylijda som drivs av Hembygdsföreningen med 345 medlemmar. I somras hade området 30 000 besökare som togs om hand av 50 volontärer. Verksamheten omsätter drygt en miljon kronor. 2017 blev den nominerad till utmärkelsen Sveriges bästa hembygdsförening. Den tillhör bland de tio bästa i Sverige.

En annan aktiv förening är fiskeklubben med 230 medlemmar som vårdar Vitsjön, Djuptjärn och Nottjärn. Den sätter ut nära fyra ton fisk varje år.

– Vi har många besök av friluftsmänniskor som ofta går Solanderleden som passerar alla sjöar, säger Staffan Eriksson vid fiskevårdsföreningen.Sjöarna besöks av 2 000–3 000 fiskare varje sommar. Staffan Eriksson pekar på att en rolig företeelse är att föreningen Fiskefjällorna brukar komma och fiska

Anneli Qvarnström, vice ordförande i hembygdsföreningen säger att Svensbyn är rätt komplett.

– Men det kommer ofta förfrågningar om var man kan bo när man besöker byn, så vi skulle gärna vilja ha en stugby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om