Migrationsverket anordnade ett informationsmöte om flyktingboendet på Fagervik under torsdagskvällen. Ett 30-tal besökare dök upp för att lyssna och många spetsade öronen när syrierna Hamza Zealnoun och Fares Shihabe intog scenen på bönhuset i Svensbyn.
– Vi har fått ett varmt välkomnande sedan vi kom till Fagervik som flyktingar. Vi är tacksamma för allt byborna har gjort för oss, säger Hamza Zealnoun.
Han berättar att de asylsökande försöker leva ett normalt liv genom att blicka framåt och inte tänka på hemska saker som har hänt tidigare.
– Vi försöker bygga relationer med många svenska familjer, säger tvåbarnspappan Fares Shihabe.
Nära vänner
Svensbyborna engagerar sig för att skapa aktiviteter med asylsökande. Busschauffören Lars Sjölund brukar ta med flera av flyktingarna på hockeymatcher och Peter Berggren är med och anordnar fotbolls och innebandyträningar med intresserade.
– För mig är det viktigt att få in dem i samhället och hjälpa till med integreringen och språket. Vi har blivit nära vänner genom att umgås. De brukar komma till oss och laga middag och när jag ska till stan brukar jag skicka ett sms. Då hänger de ofta med, säger Peter Berggren.
Besöksstopp
Många flyktingar bjuder in lokalbefolkningen till boendet och det arrangeras också svenskakurser och studiecirklar i matlagning. Från boendet sida har man vid något tillfälle stoppat sammankomster med många deltagare vilket har har gjort asylsökande ledsna. Flera på mötet krävde därför att boendet bättre informerar om vilka regler som gäller.
– VI måste lösa hur vi ska umgås och i vilken utsträckning. Är det ett problem att det är mycket folk där förstår vi det, men jag har inte sett problemet, säger Peter Berggren.
Ser över rutiner
Roger Blombäck, delägare i Norrlands guldklimp AB som driver anläggningen, konstaterade att "spring på anläggningen" kunde bli ett problem och lyfte bland annat fram säkerhetsaspekten. Han lovade att se över rutinerna och återkomma med besked om hur sammankomster på boendet ska arrangeras.
– Vi vet att det är många som vill komma hit. Vi ska se vad vi kan göra för att öppna upp lokalerna, säger Roger Blombäck.