Stigande priser påverkar i alla led

"Vi råvaruproducenter tar första smällen, konsumenterna den sista. Alla kommer att påverkas av det som nu sker på marknaden." Det säger Ulla Bergström som driver Algots gård utanför Svensbyn.

Ulla Bergström, Algots gård, brinner för sitt arbete som mjölkbonde, men oroas över de skenande priserna. Hon konstaterar att om verksamheten inte går ihop så är det nedläggning som gäller.

Ulla Bergström, Algots gård, brinner för sitt arbete som mjölkbonde, men oroas över de skenande priserna. Hon konstaterar att om verksamheten inte går ihop så är det nedläggning som gäller.

Foto: Torbjörn Carlsson

Svensbyn2022-03-19 09:00

Algots gård, med Bodsjön ett stenkast bort, ligger vackert beläget. Här har tre generationer bedrivit jordbruk. Nu är det Ulla Bergström och maken Anders som sköter gården med 75 mjölkkor och lika många kvigor. Tjurkalvarna säljs vidare.

– Vi har klarat oss bra, men de priser som gäller nu för kraftfoder, gödsel, korn och diesel är inte hållbara. Det går inte att överblicka hur mycket priserna kommer att öka och det gör att framtiden känns väldigt osäker. Varje gång du ringer för att beställa foder eller något annat så har priset stigit, säger Ulla Bergström.

Paret Bergström har gjort en kalkyl för att klara vintern och har foder fram till sommaren. Sedan kommer vårbruket och då ökar kostnaderna. Om sommarvädret blir dåligt så får det alltid konsekvenser för bönder och de senaste somrarna har varit problematiska.

– Vi har haft gården i 27 år, men klimatet har ändrats och de senaste tio åren har varit nyckfulla. Vi har inte alltid kunnat ta hand om hela spannmålsskörden. Med de här priserna blir det för dyrt att torka spannmålet.

Ulla Bergström känner stor osäkerhet inför nästa vinter. Hon ser en stor risk att antalet bönder blir ännu färre.

– Vi brinner för det vi gör, men om det inte går ihop så måste vi lägga ner. Att sälja en rörelse som inte går ihop är svårt och det som raseras nu är svårt att bygga upp igen. 

Vad måste hända?

– Mjölkpriset måste upp. Det är ett måste för överlevnad. Samtidigt måste politikerna förstå allvaret. Det behövs en långsiktig strategi som alla politiker ställer sig bakom. Med kriget i Ukraina har allt ställts på sin spets. Sverige kanske är till 50 procent självförsörjande. I Norrbotten handlar det om cirka 25 procent. Där måste en ändring ske. 

Hon påpekar att i förlängningen handlar det inte bara om böndernas levnadsvillkor. När priserna stiger så påverkar det i alla led och allra sist den vanliga konsumenten.

– Vi har inte sett slutet på det här. Ukraina är Europas kornbod tillsammans med Ryssland. Kriget kommer att ge stora återverkningar på det pris konsumenten ska betala.

Det krig som pågår i Ukraina påverkar världsmarknadspriserna och är förstås svårt att göra något åt eller överblicka.

– Det politikerna gör har stor betydelse och självfallet är det av stor vikt vilka val konsumenterna gör när de handlar. 

Karta: Algots Gård i Piteå AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!