Äkta julstämning i härligt lantkök

Små och stora granar sprider väldoft och stämning. Brasan sprakar i kaminen och hembakat fika väntar på bordet. I juletid är lantköket hemma hos Annica Lagerskog och hennes familj den naturliga samlingsplatsen för släkt och vänner.

Braskaminen gör köket härligt varmt även de kallaste av vinterdagar.

Braskaminen gör köket härligt varmt även de kallaste av vinterdagar.

Foto: Sanna Eriksson

Svensbyn2010-12-18 06:00

Framför trappan ligger granris att skrapa av snöiga skor på. På bron skapar björkved, äpplen och zinkdekorationer stämning.

För Annica Lagerskog börjar julen några veckor före första advent. Då inventerar hon sina julsaker i alkoven, köper in något nytt att glädjas över och så samlar hon naturmaterial till jularrangemang och kransbindning.

Del av huset rivet
- Egentligen tycker jag inte om vintern, men adventstiden är något speciellt. Jag är i en hektisk tid i livet med arbete och barn. Men under advent känner jag mig tillfreds, det är viktigt att stanna upp, spela musik, och samla vänner till en jullunch.

Norrbottensgården ligger i lantlig idyll efter Peruddvägen i Svensbyn. Att släkten samlas hemma hos Annica och hennes familj är naturligt, då hon är den fjärde generationen som bor i Norrbottensgården.

Historia
- Det är jätteroligt att det finns en historia och en tillhörighet. Att veta vad som har hänt kring huset betyder mycket. När min farmor och farfar flyttade hit på 40-talet drog de in vatten och avlopp. Huset var då mycket större, men för att få barnrikelån fick de riva två införkammare. Samtidigt togs kakelugnarna och spegeldörrarna bort, allt det gamla skulle väck, vilket jag kan tycka är lite synd, säger Annica.

I slutet av 70-talet påbörjade Annicas föräldrar en totalrenovering av gården. Något år senare flyttade familjen in.

Som vuxen bodde Annica i ett 30-talshus en bit från föräldrahemmet när det blev aktuellt för dem att ta över hennes barndomshem.

- Det var självklart att huset skulle gå vidare i släkten, det kändes viktigt att bevara. Vi är en stor släkt och väldigt familjekära. Vartannat år firar vi julafton här och på annandagen äter vi syskon med familjer och våra föräldrar alltid middag här, bara då är vi 20 personer.

Jul är crescendo
I det stora lantköket lyser julgran och en brasa i kaminen upp förmiddagsmörkret.

På bordet väntar florsockerpudrade lussekatter och hembakade pepparkakor.

I fönstren hänger djupröda julgardiner från Annicas mamma och i vattenfyllda glasburkar står små granar nerstuckna.

Crescendo
De större granarna flyttar in i mitten av december. En i full skrud i köket och en enklare i salen.

- Julen är crescendo på advent. För mig handlar det mycket om traditioner. Vi lever fyra liv i familjen, men under jul samlas vi och gör saker tillsammans. Jag får julstämning av att bjuda hem goda vänner på glögg, fika eller lunch.

Gamla formar
Få tomtar, men mängder med levande ljus, hyacinter planterade
i gamla sockerkaksformar och julröda trasmattor kännetecknar julen hos familjen Lagerskog.

- Det är en mörk årstid, vi har julbelysning i varje fönster och när jag kommer hem och ser det lysa känner jag mig lycklig.

Namn: Annica Lagerskog.

Ålder: 42.

Familj: Christer, 54, barnen Julia, 17, och Frida, 12, samt katterna Sigge och Svante.

Gör: Boendehandledare.

Intressen: Inredning, familj, släkt och vänner, läsa, promenera och fotografera.

Bästa med julen: Gemenskapen med familj och vänner.

Favorit på julbordet: Sill - och mammas Janssons!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om