"Kommunerna måste upphandla bättre"
"Kommunerna måste göra ett bättre jobb i sina upphandlingar". Det anser jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) som besökte Svensbylijda i går kväll. Han menar att det alltid ska vara kvalitén som avgör - inte priset.
"Kommunpolitikerna måste ta makten över maten. De har ofta överlämnat beslutsfattandet till tjänstemännen. Men vid upphandlingarna borde de ställa krav på kvaliteten, precis som de gör när de upphandlar nya brandbilar" säger Eskil Erlandsson
Foto: Maria Johansson
Låg kunskapsnivå
Eskil Erlandsson vänder sig mot detta och menar att kommunerna helt enkelt måste göra ett bättre jobb när de upphandlar. Något som är fullt möjligt med dagens lagstiftning, men där kunskapen många gånger är låg.
Miljöstyrningsrådet har också, efter att de fått pengar från regeringen, tagit fram en guide till kommunerna om hur just upphandling ska gå till.
- Man måste ge kommunerna en chans. Det allra viktigaste är att de köper in bra råvaror. Sedan måste man ställa sig frågan vad för mat man vill servera till skolbarnen och till de gamla på äldreboendena.
Ställa krav
Han menar att kommunerna aldrig kan sätta den fria konkurrensen ur spel, genom att tala om att vissa inte får leverera, eller genom att tala om att maten ska vara svensk. Däremot kan tjänstemännen ställa kravet på att till exempel allt kött ska komma ifrån djur som bedövats före slakt.
- Man kan också dela upp upphandlingen av till exempel potatis, kött och morötter och skilja på det som ska köpas in till barn och gamla då blir det mindre mängder och fler, mindre lokala leverantörer skulle kunna vara med och man kommer bort ifrån att bara handla av de stora grossisterna.
Hårdare regelverk
Eskil Erlandsson är dock inte främmande för ett hårdare reglelverk om kommunerna inte skärper sig.
Bland annat driver centern frågan om att "Lagen om valfrihet" ska bli obligatoriskt. Det innebär att äldre har rätt att få bestämma vem som ska laga deras mat.
- Vi måste komma bort från dessa svarta matlådor som åker slalom genom hela landet, man har rätt att få färsk mat serverad och att få veta varifrån maten kommer. Men med "Lagen om valfrihet" skulle en äldre person kunna bestämma att den lokala restaurangen lagades hans eller hennes mat, säger Erlandsson.
Han menar att maten kan vara det enda glädjeämnet för en äldre människa:
- Maten man äter ska smaka gott!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!