Uppstickare ger sig in i testbranschen

Företaget Climate Arena vill bygga en ny testanläggning i Sunne, Värmlands kommun. Anläggningen ska bli koldioxidneutral och ge mer exakta fordonstester, men hur det ska gå till kan man idag inte svara på.

I den planerade testanläggningen i värmländska Sunne hoppas Climate Arena på att vara koldioxidneutrala. (Arkivbild)

I den planerade testanläggningen i värmländska Sunne hoppas Climate Arena på att vara koldioxidneutrala. (Arkivbild)

Foto: Bertil Sundkvist

Sunne kommun2020-01-05 11:00

Ett markanvisningsavtal är underskrivet mellan företaget och Sunne kommun för fastigheten Södra Viken 1:8 och är giltigt till 31 december 2021. Fram till dess kan parterna komma överens om ett genomförandeavtal. Hur mycket pengar som har investerats i projektet är oklart.

–  Det är projekteringspengar som ligger just nu. Det finns ett antal aktieägare som bidragit med pengar för att genomföra en förstudie och det är där vi är just nu, säger Peter Augustsson, styrelseordförande Climate Arena. 

Företaget hoppas att man ska ha hittat rätt inriktning om tre till fyra år då anläggningen förväntas sätta igång. 

–  Det sker en stor omställning inom industrin just nu där det finns ett provbehov. Inte minst med tanke på att det kommer nya energisystem och självkörande bilar framöver. Där behövs komponentutveckling i olika väderleksförhållanden. Det är vad som framförallt har triggat oss, säger Peter Augustsson. 

Tanken är att testningen ska fungera som ett komplement till olika kunder. För att komma framåt i projektet bedrivs en dialog med den europeiska fordonsindustrin. I den framtida anläggningen hoppas Climate Arena på att vara koldioxidneutrala.

 – Vi har ett resonemang kring vad som skulle kunna vara prioriterat framöver. Jag har själv verkat i industrin i 40 år. Jag känner många av aktörerna inom branschen och har ett rejält nätverk. 

Projektet är fortfarande i sin linda och mycket arbete återstår. 

–  Vi ser konturerna av provbehovet och hur man tekniskt sett skulle kunna lösa utmaningarna i olika bansystem. Men efter det så måste man kunna hitta både byggnadstekniska, säkerhetsmässiga och energimässiga lösningar för att får det att fungera. 

Men vad är det exakt som ni kan bidra med? 

–  Det kan jag inte säga idag. Sammantaget så är det tittar vi mycket på de nya drivsystemen. Men kan vi hjälpa till med en liten skärva av mer precis och kontrollerad testning så kan vi nog bidra till hela industrins utveckling, säger Peter Augustsson. 

Från branschorganisationen Swedish Proving Ground Association manar man till försiktighet. 

–  När man tittade på det här tidigare i Sunne så passerades en miljard i investeringar. Det är en av frågorna som kommer att tas upp i ett branschråd och vi återkommer gärna efter ledigheterna, säger Robert Granström, ordförande SPGA. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!