När Sunderby sjukhus slog upp sina portar år 1999 var det efter heta politiska diskussioner och missnöje över att två sjukhus, garnisonssjukhuset i Boden och lasarettet i Luleå stängdes och verksamheterna flyttades till Sunderbyn.
I dag, tretton år senare, är Sunderby sjukhus för litet och en om- och tillbyggnation i flera steg planeras.
I går tog landstingsrådet Kent Ögren (S) och Arvid Cedergren, Skanska, det första symboliska spadtaget i bygget av det nya patienthotellet Vistet. Det ska stå färdigt 2014, rymma 70 rum i fyra våningar och bemannas av vårdpersonal.
Billigare att driva
Av det ursprungliga sjukhushotellet finns i dag 19 av 40 rum kvar. En våning upptas istället av rehabverksamhet efter att den har fått flytta på sig för att ge rum till ett utbildningscentrum som startade efter att Sunderbyn fått en regionaliserad läkarutbildning.
- Vi har varit trångbodda ända sedan vi flyttade in. Vi fick minska ner ytorna när vi planerade sjukhuset med cirka 20 procent. Det var viktigt för att få igenom beslutet, det var så politiskt känsligt då, säger Anna Greta Öberg, i dag huvudprojektledare för om- och tillbyggnationen men hon var även med och planerade sjukhuset när det först byggdes.
Enligt Kent Ögren, som inte var landstingsråd när Sunderby sjukhus klubbades igenom, handlade de minskade ytorna om att Sunderbyn var tvungen att vara billigare att driva än två separata sjukhus i Boden och Luleå.
- Det var nyckeln för att kunna bygga, det var tvunget att vara billigare i drift.
Dagsjukvård
Enligt Ögren utgör den planerade ut- och tillbyggnationen ungefär de ytor som drogs in på vid bygget.
Dagens platsbrist beror inte på att man behöver fler vårdplatser. Sjukhuset byggdes med 441 platser men i dag nyttjas 385.
- Sedan sjukhuset öppnades har behandlingsformerna förändrats, med bland annat kortare vårdtider, behov av färre vårdplatser men ett ökat behov av öppenvårdsverksamhet, dagsjukvård och dagkirurgi, säger Anna Greta Öberg.
Akutmottagningen vid sjukhuset har fått en tillfällig ombyggnation för att klara ett ökat patienttryck. Mottagningen byggdes med en kapacitet på cirka 22 000 patienter på ett år, prognosen för 2012 är cirka 31 000 patienter.
- Det sker alltid förändringar i sjukvården och det byggs nästan alltid på ett sjukhus. Just flödet till akuten har ökat mycket.
"Störningar"
Just nu pågår planering av både en långsiktig och en kortsiktig lösning för att ge mer plats till vuxenpsykiatrin. När sjukhuset byggdes fanns 19 vårdplatser men har successivt ökat till 32. Då vårdplatser inom vuxenpsykiatrin har försvunnit i Boden, Kalix och Luleå kommer patienterna till Sunderbyn.
I en framtida om- eller tillbyggnation av akutmottagningen omfattas även röntgen, operation och intensivvårdsavdelningen.
Exempel på fler förändringar är att hjärtsjukvården ska utökas och även ett rehabcenter som ska samla flera verksamheter i en finns med i planen. Där finns också en ny restaurang för personal och gäster.
- Vi kan inte påbörja alla ombyggnationer samtidigt, det blir för mycket störningar i sjukhuset, säger Anna Greta Öberg.
2009 beslutade landstingspolitikerna om en utvecklingsplan för sjukhuset och planen har reviderats sedan dess utefter behov som förändrats. Bygget av Sunderby sjukhus kostade 1,5 miljarder kronor. Vad ut- och ombyggnationer kommer att kosta är inte klart med Kent Ögren vågar sig på en gissning.
- Jag står för att det minst kommer att kosta 600 miljoner. Den första etappen med hotellet kostar i runda siffror 150 miljoner.