Skarp kritik mot Sunderby sjukhus
Efter att ha granskat vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus finner Socialstyrelsen flera brister i vårdverksamheten. Det framgår av två beslut från myndigheten. Kritiken gäller dels rutiner för tvångsvård, dels läkarbrist.
Sunderby sjukhus får kritik av socialstyrelsen. (Arkivbild)
Foto: Sanna Eriksson
Socialstyrelsen menar att en fullständig översyn av vårdgivarens direktiv och verksamhetens rutiner behöver göras och pekar på flera punker som grundligt bör ses igenom.
Bland annat trycker de på att beslut om visitering måste tas av läkare och att vistering aldrig får göras rutinmässigt. Man lyfter också fram att beslut om förlängning av fastspänning och avskiljande för i längre än fyra respektive åtta timmar ska föregås av en personlig undersökning genomförd av beslutande läkare.
Läkarna måste också bli bättre på att dokumentera sina beslut och väsentliga uppgifter om bakgrunden till beslutet i patientjournalen under lämpliga sökord samt. Läkarens behörighet måste också tydligt framgå i dokumentationen.
Brist på läkare
Man måste också blir mer uppmärksam på bevakning av tidsfrister för psykiatrisk tvångsvård så att patienter inte vårdas utan lagstöd.
Socialstyrelsen menar också att det är ett viktigt led i översynen av verksamhetens tvångsvård att en extern granskning utförs av annan än företrädare för verksamheten. Denna granskning ska enligt beslutet genomföras under hösten 2010.
Socialstyrelsen har också uppmärksammat de problem som funnits inom verksamheten på grund av en återkommande brist på läkare. Flera specialistläkare och erfarna ST-läkare har slutat och detta har inneburit att den kliniska handledningen av AT-
läkare inte fungerat och en högre arbetsbelastning för övriga personalgrupper inom verksamheten.
En annan brist är att information om avvikelsehantering inte finns med i introduktionen av sjukhusets AT-läkare.
Bristen på läkare innebär också att patienter tvingas byta läkare ofta och det leder till att patienter oroar sig över att inte få träffa en läkare och över vem som står för läkemedelsordinationer.
Kritik utdelas också för att läkemedel sätts in utan att patienten träffat läkare. Exempelvis framgår det att läkare på grund av arbetsbördan signerar läkemedelsutskrivning utan att först ha öppnat patientärendet i journalsystemet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!