Riksdagskvinnan lär ut gynekologi

Från gynstolen lär riksdagsledamoten Hannah Bergstedt blivande läkare hur en undersökning ska gå till. Målet är att kvinnliga patienter ska få ett bättre bemötande.

Engagemang. "Det är viktigt att kvinnor får ett bättre bemötande inom vården" säger Hannah Bergstedt som på frivillig basis ställer upp som lärkvinnan inom gynekologi.

Engagemang. "Det är viktigt att kvinnor får ett bättre bemötande inom vården" säger Hannah Bergstedt som på frivillig basis ställer upp som lärkvinnan inom gynekologi.

Foto: Jens Ökvist

SUNDERBYN2017-01-31 20:30

Hanna Bergstedt, Svensbyn, är till vardags riksdagsledamot för socialdemokraterna i Norrbotten (för närvarande dock föräldraledig). Men hon är också en av Region Norrbottens nio lärkvinnor som lär läkarstudenterna vid Sunderby Sjukhus om gynekologisk undersökningsteknik och bemötande.

– Man kan säga att vi är proffs på att vara patienter, säger Hannah Bergstedt, när hon möter upp PT:s reporter och fotograf vid foajén på Sunderby sjukhus.

Satsningen på lärkvinnnor (se faktarutan) har pågått under några år och varje vår och höst sker utbildningstillfällen med både teori och praktik. Lärkvinnorna, som fått en utbildning i kvinnors anatomi och begrepp inom gynekologin samt träning i undersökningsteknik, har sedan själva tagit fram bemötanderutiner som de lär ut.

– Framför allt är det en obekväm situation och man kan känna sig väldigt utsatt som kvinna, säger Hannah Bergstedt som menar att mycket kan gå snett vid en gynekologisk undersökning där kanske både läkaren och patienten är nervösa.

Rent praktiskt går det till så att Hannah Bergstedt (eller någon annan av lärkvinnorna) ligger i gynekologstolen och instruerar eleverna tillsammans med en annan lärkvinna. Läkarstudenterna får sedan också öva.

Men Bergstedt menar att den största delen av jobbet egentligen görs innan kvinnan sätter sig i gynstolen:

– En trygg och avslappnad patient är sedan mycket enklare att undersöka än en patient som är orolig och spänd, säger hon men framhåller att det också är mycket att tänka på under undersökningens gång.

– Att exempelvis fråga ”känns det här bra?” kan uppfattas som en intim fråga, då är det bättre att fråga: ”går det bra?” eller ”tar det ont någonstans?”, säger Hannah Bergstedt, som också ger mer handfasta tips till de blivande läkarna. Exempelvis att vika bort tummen under undersökningen så att man inte vidrör kvinnans klitoris, vilket kan upplevas som både intimt och obehagligt.

Själv beskriver hon sig som en trygg person som känner sin egen kropp. När hon ligger i gynstolen ställer hon frågor till läkarstudenterna som ”känner du livmoderkanten nu?” eller ”har du hittat äggstockarna?”.

– Personligen så känner jag mig aldrig otrygg när jag gör det här, säger hon men berättar att reaktionen från andra kvinnor ofta är ”ja, jag skulle aldrig göra det där – men det är bra att ni finns”.

– När jag berättar om att jag gör det här så får jag ofta många frågor och även höra om upplevelser kring gynekologbesök från andra kvinnor, säger hon.

Som riksdagsledamot engagerar sig Hanna Bergstedt i jämställdhet och sexualpolitik och hon ser sitt engagemang som lärkvinna som ett sätt att skapa bättre gynekologisk vård för kvinnor.

Region Norrbotten (tidigare Norrbottens läns landsting) får också ofta klagomål från kvinnor som handlar om bemötande vid gynekologiska undersökningar.

Olov Grankvist, överläkare i gynekologi, var den som startade satsningen på lärkvinnor. Detta efter att ha fått idén av kvinnliga patienter.

– Det är viktigt att vi lyssnar mer på vad patienterna vill, säger han och berättar att ett av målen med satsningen är att kvinnan ska få mer makt över sin egen kropp.

Under förmiddagen undervisades först EU-läkare av lärkvinnorna. Nicoleta Isbasoiu-Goanta och Bacalu Ovidiu, Rumänien, som jobbar vid hälsocentraler i Luleå respektive Boden, tyckte att det var mycket givande.

– Det här är en mycket bra hjälp för oss, för studenterna och även bra för patienterna, säger Bacalu Ovidiu.

Lärkvinnor

Projektet handlar om att "proffspatienter", eller lärkvinnor i stället för läkare, lär läkarstudenter vid Sunderby sjukhus bemötande och basal gynekologisk kunskap.

Startade 2013 och pågår nu kontinuerligt i läkarutbildningens termin 11 vid Sunderby sjukhus.

Projektet föregicks också av en pilotstudie 2008–2009 som är publicerad i vetenskaplig litteratur.

Satsningen verkar för att öka kvinnans upplevelse av att ha makt över sin kropp och att hon kan påverka det bemötande hon får från sjukvården.

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om