”Porren bidrar till sexualbrott”

Nina Rung, kriminolog och genusvetare, vill belysa porrens skadeverkningar. För att komma åt problemen måste det till lagstiftning och tidiga insatser, menar hon.

Jättebra. "Jag har lärt mig mer om hur männen agerar inom porren, och prostitution, och kopplingarna mellan dem" säger Nellie Öhman som är aktiv i Luleås tjejjour. Hon har sett Nina Rung förrut: "Nina är peppig och alltid jättebra".

Jättebra. "Jag har lärt mig mer om hur männen agerar inom porren, och prostitution, och kopplingarna mellan dem" säger Nellie Öhman som är aktiv i Luleås tjejjour. Hon har sett Nina Rung förrut: "Nina är peppig och alltid jättebra".

Foto: Björn Nyström

Sunderbyn2017-10-01 21:06

Kvinnojourer och tjejjourer i Norrbotten fick under söndagens utbildningshelg besök av kriminologen och genusvetaren Nina Rung. Fokus under föreläsningen låg på porrens skadeverkningar, speciellt inriktad på unga och barn.

– Vi vet att pojkar börjar titta på porr när de är runt 12 år.

Hon berättar att 89 procent av ”mainstream-porren” innehåller fysisk aggression mot kvinnor. I porrens värld är kvinnan också i de flesta fall bejakande och aldrig ifrågasättande, vilket leder till en skev verklighetsuppfattning.

– Då har de här killarna under flera års tid, innan de har en sexuell debut, med sig de här bilderna, säger hon.

Ett sätt att förebygga detta – och för att skydda unga mot porr – skulle kunna vara att låsa de ungas smartphone mot porrsidor, en metod som redan tillämpas i England. För att komma åt porren måste man ringa till sin operatör och be dem låsa upp tillgången till porr.

– Jag tänker att vuxna får göra lite som de vill, men jag vill inte att barn under 18 år ska ha tillgång till porren på det sätt de har idag, eftersom vi vet att många börjar titta på porr i telefonerna, säger hon och fortsätter:

– Det är extremt problematiskt att de bilderna kablas ut, och jag tror att vi på grund av det kommer få se ännu mer sexualbrott.

Porren måste därför in i skolan. Idag är sexualupplysningen ”ett skämt” och en del av biologin i högstadiet. Nina Rung vill se det som ett eget skolämne. Dessutom ska mer information spridas genom idrotten.

– Vi vet att nio av tio barn någon under uppväxten är inskriven i idrotten, och ändå får de inte ens en timmes kunskap om kropplig integritet, om vad ett sexuellt övergrepp innebär, var man kan vända sig om man är utsatt, och hur de kan se ut.

Nina Rung fördjupade sig i porrens skadeverkningar för ett par år sedan under hennes arbete som kriminolog. I många av de sexualförbrytar-fall hon arbetat med vittnade majoriteten om att det tagit inspiration från porr när de förgripit sig på kvinnor, och även barn. Och för att komma åt den olagliga barnporren på internet finns det saker som behöver ses över. Internetleverantörer behöver i större utsträckning samarbeta med polisen och interpol för att kartlägga de sidor som innehåller barnpornografiskt material.

– Går man då in på en sådan sida ska det dyka upp en ruta där det står att nu är du på väg att begå en brottslig handling, och även var man kan söka hjälp. Sedan måste det också bli hårdare straff, när det väl sker. Idag börjar straffskalan på böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!