Norea-barnmorskorna hjälper förlossningsrädda

Var femte kvinna upplever förlossningsrädsla. På Sunderby sjukhus finns Norea-barnmorskorna till hjälp för den som behöver.

Norea-barnmorskorna Christina Wallbäcks och Hanna Toolanen Hemphälä hjälper blivande föräldrar som upplever förlossningsrädsla.

Norea-barnmorskorna Christina Wallbäcks och Hanna Toolanen Hemphälä hjälper blivande föräldrar som upplever förlossningsrädsla.

Foto: Petronella Andersson

Sunderbyn2024-03-03 08:00

I närmre 20 års tid har Norea-verksamheten funnits inom Region Norrbotten och specifikt arbetat med förlossningsrädslor. Norea består i dagsläget av sex stycken ordinarie barnmorskor som jobbar på BB och förlossningen vid Sunderby och Gällivare sjukhus. Varje vecka håller Norea-barnmorskorna parallellt med sitt vanliga jobb på sjukhusen öppet i mottagningen dit blivande föräldrar kan vända sig för att få stöd inför sin förlossning. Barnmorskan Christina Wallbäcks har varit med sedan verksamheten startade i början på 2000-talet. 

undefined
Norea-barnmorskorna Christina Wallbäcks och Hanna Toolanen Hemphälä hjälper blivande föräldrar som upplever förlossningsrädsla.

– Ibland är det första gången en blivande förälder delar med sig av sina rädslor till oss. Det är så fint att få vara en del av den stöttningen med Norea och hjälpa föräldrar att faktiskt känna skillnad inför sin förlossning. Det kan göra mycket bara genom att våga prata om sina rädslor, säger Christina Wallbäcks. 

Förlossningsrädsla kan se olika ut. Precis som varje förlossning är unik upplever alla smärta på olika sätt. Det är fullt naturligt att känna en viss oro inför sin förlossning. Men om rädslan är exceptionellt stor kan man vända sig till sin mödravårdscentral och därigenom få remiss för samtal med Noreas team. 

undefined
Inne på Sunderby sjukhus förlossning finns ett badkar som kan nyttjas av den blivande mamman i avslappnande syfte innan förlossningen sätter igång.

– För en del kan det räcka att bara få komma hit till förlossningen och se hur det ser ut här på plats. Kanske träffa några som jobbar här och kika in i en sal. Det kan vara ganska små medel ibland som krävs för att stärka kvinnan så att hon känner att hon tror på sin egen kropp och förmåga att klara av sin förlossning, säger barnmorskan Hanna Toolanen Hemphälä.  

År 2023 föddes historiskt få barn i Norrbotten. Statistiska Centralbyrån rapporterar att det föddes 2 107 levandes barn förra året i länet, det lägsta uppmätta antalet på över 50 år. Varken Christina Wallbäcks eller Hanna Toolanen Hemphälä drar kopplingen att det är just förlossningsrädsla som påverkar antalet födslar i länet. Christina Wallbäcks säger att hon upplever en ganska konstant efterfrågan på samtal hos Norea, men att majoriteten av de som söker sig till dem är förstföderskor. 

– Önskan att få barn är oftast större än själva rädslan för förlossningen. Det är klart att det finns de som skjuter upp barnafödandet tills senare när man känner sig mer redo, men jag tror inte att barnafödandet i sig har minskat på grund av rädsla inför förlossningen, säger Christina Wallbäcks. 

– Det är viktigt att inte blivande mödrar förlitar sig enbart till sociala medier om hon upplever att hon är rädd. Ofta är det de värsta förlossningsberättelserna som kommer fram, och sällan berättelser där kvinnan får säga att hennes upplevelse var fantastisk. Om man upplever att man är rädd är det bättre att vända sig till oss, säger Hanna Toolanen Hemphälä. 

Norea-barnmorskorna erbjuder inte bara stöttning innan förlossningen, utan kan också fungera som stöttning efteråt. Det kan handla om allt från traumatiska akuta kejsarsnitt till jobbiga erfarenheter med sugklocka. Som omföderska är många rädda att tidigare förlossning ska återupprepa sig. Ibland behöver upplevelsen bearbetas och även då finns Norea-barnmorskorna tillgängliga för samtal. 

– Vi gör i regel en avstämning med de vi varit i kontakt med efter förlossningen. Framkommer det då att kvinnan haft svårt att bearbeta upplevelsen skickas en remiss till oss för ett uppföljande samtal. Vi finns här för att hjälpa till, Hanna Toolanen Hemphälä. 

undefined
Inne på förlossningen på Sunderby sjukhus hänger en tavla som visar hur många barn som fötts hittills på sjukhuset i år. Varje nål symboliserar ett barn, och de nålar som är markerade med en liten vit tygbit betyder att det fötts tvillingar.
undefined
Barnmorskorna Christina Wallbäcks och Hanna Toolanen Hemphälä anser att förlossningsrädslan späs på av media. "De ger en onyanserad bild som bara visar på negativa upplevelser", säger Hanna Toolanen Hemphälä.
Förlossningsrädd?

Läs: Din barnmorska kan hjälpa dig att hitta rätt litteratur efter ditt behov.

Andas: Gör enkla andningsövningar tillsammans med din partner, eller för dig själv. 

Prata: Våga berätta om din rädsla. Involvera din partner eller annan närstående om dina känslor. Du kan alltid prata med din barnmorska. Därefter kan de skriva en remiss till Norea om de anser att du behöver vidare stöttning i din förlossningsrädsla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!