Ögonkliniken vid Sunderby sjukhus kritiseras i ett ovanligt skarpt beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att inte ha skickat kvinnan till Umeå när hon hade linsrester i ögat efter en starroperation. Istället gjorde läkaren flera försök att själv ta bort resterna och även byta lins, vilket slutade med att kvinnan blev blind på ögat.
Ivo skriver i sitt beslut att läkarens agerande efter den första misslyckade operationen strider mot såväl vetenskap som beprövad erfarenhet. Patienten borde istället ha remitterats till specialistkirurg vid Umeås universitetssjukhus, och fått ögat åtgärdat enligt den rutin som gäller. "Det hade med övervägande sannolikhet gett ett gynnsamt resultat", framhåller Ivo.
När ytterligare komplikationer istället tillstötte slutade det med att en annan läkare på klinken ville avlägsna ögat helt och hållet, vilket upprörde patienten. Enligt Ivo är det i och för sig en rimlig åtgärd. "Ett öga utan syn som är inflammerat, irriterat och värker brukar ofta opereras bort", skriver Ivo.
Den aktuella patienten är inte svensktalande, och Ivo riktar även kritik mot att kliniken inte säkerställt att patienten fått tolkhjälp, i synnerhet när hennes fall blev allt mer komplicerat. Ivo konstaterar att avsaknaden av tolk gör att det inte går att säkerställa att patienten tagit till sig information och varit delaktig i sin vård på det sätt man har rätt till enligt patientlagen.