Det pratas vindkraft i köket hos Inger och Sixten Almström i Stöverberg. Olavi Lundström från Glommersträsk och Lars-Arne Sandström från Arvidsjaur hälsar på, och ingen av de fyra runt bordet jublar precis över vad som kan vara på gång på Brattberget som skymtar genom köksfönstret.
I ett förslag till vindkraftsplan för Arvidsjaurs kommun sägs nämligen att ett fem kvadratkilometer stort område på Brattberget är lämpligt för att bygga arton vindkraftverk på.
Intressenter finns, Kraftö AB har redan sökt och fått försvarets preliminära godkännande.
- Vi har renoverat och rustat, vi har satsat allt på den här gården. Och nu blir vi undanskuffade utan att ha fått vetskap om vad som är på gång. Kommunen skriver ju att störningarna för oss blir mycket stora. Det betyder att vi inte kommer att kunna bo kvar, säger Inger Almström.
Ifrågasätter
De är alla kritiska mot att de inte fått veta något om planerna för Brattberget. Varken från kommunen eller från vindkraftsbolaget. Och de ifrågasätter valet av plats; ljud från vindkraftverken kan höras i Järvträsk, på andra sidan berget. Och från Stenbacken och från södra sidan av Järvträsket, där flera fritidshus finns, kommer vindkraftverken att ses.
- Och vi kan få vindkraftverken kanske bara en halv eller en kilometer härifrån Stöverberg, säger Sixten Almström.
De säger att det finns andra, bättre områden. Sandberget och österut, till exempel.
- Där bor inte en människa inom fem kilometers radie, säger Lars-Arne Sandström.
Olavi Lundström berättar om naturen. Om djurlivet i området, om bärplockningen, om att lyssna på fågelsången i skogen:
- Ett vindkraftverk tar lika mycket fågel som en räv tar på ett år. Det finns mycket rovfågel här och rätt mycket orrtuppar runt hyggena. Men det tänker de aldrig på, de där vindkraftbolagen ...
Tänker inte vara tyst
Arvidsjaurs kommun kommer inom kort att ställa ut förslaget till vindkraftsplan. Då har allmänheten möjlighet att tycka till.
Det ska Inger och Sixten Almström göra.
- Ett sådant här ställe kan man inte köpa, det ärver man. Hur ska de kunna ersätta ett helt livs slit? säger Inger Almström.
Olavi Lundström tänker inte heller vara tyst:
- Man får hoppas att alla berörda hämtar papperen och skickar in till kommunen. Och att politikerna lyssnar, säger han.