- Jag fiskar inte så mycket. Men här har det ju gått bra. Hittills tre fina regnbåge, säger Mats Andersson, som agnat med powerbeat.
Ett bottenmete där kroken ligger dold i en slags luktande kula. Den kittlade fisken den här kvällen och att det var ett lyckat val bekräftades av att PG Myrestam från Lillpite också drog fisk med powerbeat. Han hade två regnbågar vid ryggsäcken.
Aktiv förening
Robert Sandström är ordförande för Lillpite fiskevårdsförening, ett anrikt fiskesällskap som startade i början av 1950-talet.
- Vi är en aktiv förening där medlemmarna ställer upp på ett bra sätt, säger Robert Sandström, när vi besöker Stortjärn premiären dagen före midsommarafton.
- Ser någon att något måste göras blir det gjort!
Vid Stortjärn har föreningen satsat mycket tid och pengar på att skapa en välbesökt fiskeoas.Här finns stuga med bastu, och gäststuga med åtta bäddar.Grillplatsen under tak är väl tilltagen och den senaste arbetsinsatsen skapade tio husvagnsplatser med utsikt över sjön.
- Vi har dessutom ett 20-tal bivacker med grillplatser runt sjöarna. Allt är satsat av medlemmar men vi har också fått bra stöd från sponsorer, säger vice ordföranden Peter Selinder.
Under tiden Rolf Boström från Älvsbyn väntar på napp berättar Robert Sandström att föreningen sätter ut cirka 2,4 ton ädelfisk varje säsong, mest i Stortjärn och Pithuorsträsk.Det sker varannan vecka för att så många som möjligt ska få fisk.
- Det kostar oss 80 000 kronor per år. Det är dyrt att köpa in fisk, men det går runt med hjälp av fiskekortsförsäljning och medlemsavgifter, säger Robert Sandström, som förklarar att föreningen köper in osorterad fisk för att den ska självföryngra sig.
De firrar som drogs upp när PT följde fisket, vägde cirka åtta hekto.Men det går bamsingar i sjön.
- Ja, för ett par år sedan var det en som drog upp en regnbåge på 6,8 kilo, säger Peter Selinder.
Stolt över flodkräftan
Lillpite fiskevårdsförenings vatten omfattar en del av Lillpiteälven, där Robert Sandström och Peter Selinder är stolta över den goda förekomsten av flodkräfta. Kräftfiskepremiären sker första fredagen i augusti och fisket pågår ett dygn.
- Det är då vi rekryterar nya medlemmar. Man måste vara medlem för att få fiska kräfta, säger Robert Sandström, som uppger att föreningen vårdar kräftvattnen mycket väl eftersom det tar tio år innan en kräfta vuxit så mycket att den kan hissas upp ur vattnet.