Maj-Britt drabbad när maxtaxan för färdtjänst höjs

Från 340 till 400 kronor för en tur och retur resa in till Piteå. Maj-Britt Bergh, 80 år, Storsund, är en av dem som drabbas när maxtaxan för färdtjänsten höjs.

Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna, vill att Piteås tiggare, istället för att tigga pengar, får ett dagbidrag för att till exempel hjälpa till att hålla Piteås gator städade.

Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna, vill att Piteås tiggare, istället för att tigga pengar, får ett dagbidrag för att till exempel hjälpa till att hålla Piteås gator städade.

Foto: Robert Lundberg

STORSUND2016-03-19 04:55

I sitt hemtrevliga kök i Storsund, dukar Maj-Britt Bergh fram hembakat fika och häller upp kokkaffe i rosablommiga koppar. På handleden sitter ett trygghetslarm, efter ett fall skadade hon ryggen och har tre kotkompressioner. Att åka buss är en omöjlighet, så istället är det färdtjänst som gäller när hon ska transportera sig någonstans.

Som exempelvis då hon ska hälsa på en dotter i Piteå och son bosatt i Hortlax.

Tidigare betalade hon 170 kronor för en enkel resa från Storsund till centrala Piteå – en sträcka på lite drygt sex mil. Fram och tillbaka blev det 340 kronor.

Men då kommunfullmäktige klubbade nya taxor för färdtjänsten i dagarna (se artikeln intill) höjs nu maxtaxan rejält – 200 kronor för en enkel resa och 400 kronor för en tur- och retur resa.

– Det känns inte som att politikerna bryr sig om oss, det är så orättvist, säger Maj-Britt Bergh.

I Storsund bor totalt fyra personer som nyttjar färdtjänst. Höjningen blir kännbar för dem.

– För mig blir det säkert att resa mindre, 60 kronor i höjning för en resa fram och tillbaka till Piteå, det blir mycket pengar, säger Maj-Britt som berättar att hennes låga garantipension nyligen höjdes med tre kronor, men då äter skatten upp två av dessa.

När Maj-Britt åker färdtjänst till Älvsbyn blir det istället riksfärdtjänst då hon åker till en annan kommun, att åka till Älvsbyn som ligger tre mil bort kostar 105 kronor. Lika mycket kostar det att åka till Rutvik i Luleå kommun, knappt tio mil bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om