Få skrotar bilen utan premie
När bilskrotspremien försvann slutade folk att skrota sina gamla bilar. Och regeringen tycks inte vilja återinföra den. Dåligt för bilskrotsbranschen och i förlängningen för miljön.- Runt 2 000 kronor i premie vore en lämplig morot för bilägarna, säger Anders Jansson, vd för Storsunds bildemontering.
Anders Jansson får knappt in några skrotbilar längre och han misstänker att många kan hamna i naturen istället. För en del i branschen är det svåra tider, men Storsunds bildemontering lever främst på att köpa in krockade nyare bilar av försäkringsbolagen.
Foto: Maria Johansson
- Det finns cirka 300 000 bilar utan katalysator kvar. Ur miljösynpunkt är det idiotiskt och jag tycker nog att politikerna tänker fel här, säger Jansson.
Krockade nya bilar
Till Storsunds bildemontering är inkommande skrotbilar lätt räknade. Det handlar om någon enstaka.
- Det är kärvt, men vi lever främst på krockade nyare bilar som vi köper av försäkringsbolagen. Men andra i branschen har det betydligt sämre, kanske rent av svårt att överleva, säger Ingvar Öhlund som ansvarar för miljö- och utvecklingsarbetet på Storsunds bildemontering.
Skrotpremien behövs
Öhlund tror att det skulle räcka med några hundralappar i skrotpremie för att få folk att lämna in sina skrotbilar, men att cirka
2 000 kronor vore vettigt.
- Nu får folk inte en krona och då blir bilarna stående på tomten eller i värsta fall hamnar de i naturen. Vi miljösanerar ju alla inkomna bilar och plockar hela reservdelar innan vi skrotar själva bilen.
Det talas också om att äldre bilar hamnar i Östeuropa eller rent av i Afrika. I dag kan man få ganska mycket för exempelvis en gammal Toyota King Cab. En starkt bidragande orsak till denna export anses bero på den slopade skrotpremien.
I länder som Tyskland kan man få upp till 30 000 kronor i skrotbilspremie om man samtidigt köper en ny bil. Allt för att stötta bilindustrin och det finns krafter som vill införa ett liknande system i Sverige.
Lågt metallpris
- Det är väl inte troligt att det blir så här. För oss skulle det inte vara någon fördel eftersom vi inte har något avtal med de som har producentansvar. Dessutom skulle vi tappa en stor del av reservdelsförsäljningen, säger Ingvar Öhlund.
Just nu har Storsunds bildemontering många skrotbilar lagrade. Förhoppningen är att metallpriserna ska stiga igen.
- Vi har som tur är utrymme. För ett år sedan fick vi runt 2 800 kronor för metallen per bil. I november var det noll kronor och just nu drygt 500 kronor. Vi får nog vänta och se, säger Anders Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!