Vallarna blir kvar under en period framöver

Den omedelbara översvämningsfaran mot hotellet är över, men vallarna kommer att vara kvar en stund till.

Vallarna blir kvar ett tag. "Vi vet ju inte vad som händer framöver", säger Lotta Berglund, hotellchef.

Vallarna blir kvar ett tag. "Vi vet ju inte vad som händer framöver", säger Lotta Berglund, hotellchef.

Foto: Jens Ökvist

Storforsen2021-02-08 18:00

Vattnet har sjunkit undan ordentligt, men för säkerhets skull så avvaktar hotellchefen med att säga att det definitivt är över.

– Det har sjunkit undan rejält, så det är ingen fara just nu. Men vi har kvar vallen ifall att, för vi vet ju inte vad som händer framöver, säger Lotta Berglund, hotellchef.

Räddningstjänsten följer situationen om det skulle börja stiga igen. Det finns en planering ifall älven börjar stiga igen, men just nu är det god marginal.

Är isproppen borta nu?

– Vi är väl inte säkra på att den är helt borta, men det har i alla fall öppnat upp sig någonstans, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare på Älvsbyns kommun.

Samtidigt som hon har svårt att tro att det kommer att hända igen just i år så tror hon absolut att det kan hända igen i framtiden. Det är dock speciella förutsättningar just den här vintern. Bland annat är det ganska höga flöden från Varjisån. Våtmarkerna hann inte frysa ordentligt innan snön isolerade och de har därför vattnat ur sig mer än vanligt.

– Det som händer är att det blir strömvirvlar från forsen där det bildas isspikar som virvlar iväg och täpper till. Jag blev lite orolig när det blev kallt igen, men det varade inte särskilt länge så det klarade sig, säger Margareta Lundberg.

Exakt hur mycket isproppen kostat hotellet är oklart.

– Vi har inte räknat på det än utan det är något vi kommer att titta på längre fram, säger Lotta Berglund.

Träbron som går mellan hotellet och naturreservatet är kommunens ansvar, även om den används till stor del av Hotellets gäster. Den har under den här perioden skadats i två omgångar.

– I första läget var det efter jul då vattnet tog fel väg ned från forsen och for upp mot Varjisån och tryckte sönder den bortre ändan. Sen i och med proppen så gick vattnet över bron ett tag med massor av packis som har tryckt sönder på sina ställen, säger Margareta Lundberg.

Bron byggdes till en kostnad av 4,8 miljoner kronor och invigdes 2007. Den blåste sedan ner från betongfundamenten i en vårstorm 2019, men kunde räddas i tid innan vårfloden samma år. Vad som händer med den nu är oklart.

– Just nu får vi avvakta och se vad som händer i frågan. Vi har lyft den frågan från vårt bord upp till kommunledningsnivå. Innan Magnus slutade så sa han att det skulle upp på en politisk nivå, sen har jag inte hört något mer, säger Linda Öhlin, fritid- och kultursekreterare på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!