Översvämningarna var aldrig ett problem under flottningstiden då älvfåran och stenarmarna underhölls varje år. Flottningen i Piteälven upphörde 1982, men vid översvämningen 1995 så spolades stora mängder sand och grus ner i älvfåran som blev grundare och bredare.
Älvsbyns samhällsbyggnadschef Roger Tuomas tycker det är dags att Statens fastighetsverk, som äger allt i anläggningen som härstammar från flottningsepoken, också tar sitt ansvar.
– De vill inte alls kännas vid det här. Nu är det kommunen som gör grejer på deras anläggning. Vi har fått en fullmakt för att kunna söka tillståndet, men det är de som borde söka tillstånd. Det är de som borde, tycker vi, underhålla sin anläggning. Men det gör de inte. De har mest försökt komma undan ansvar, säger Roger Tuomas.
Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk, menar att de aldrig haft något ansvar för underhåll av älvfåran eller anläggningarna från flottningsperioden. De företräder staten som markägare och har i den rollen gett markägartillstånd till Älvsbyns kommun.
– De anläggningar som finns kvar från flottningsperioden i anslutning till Storforsen ligger samtliga inom naturreservatet Storforsen som förvaltas av länsstyrelsen i Norrbottens län. Det är länsstyrelsen som ansvarar för skötsel och underhåll och som också är tillsyns- och tillståndsmyndighet. Statens fastighetsverk bildades långt efter att flottningsepoken avslutades i Piteälven, säger Jan Olov Westerberg.