Länsstyrelsen oförstående – är klara sedan länge

Kommunen har kritiserat Länsstyrelsens sega hantering av tillståndet i Storforsen. Länsstyrelsen å sin sida menar att de varit färdiga sen i augusti och att bollen ligger hos Älvsbyns kommun.

Vattnet i forsen fryser som en sörja i det kalla vädret, när det sedan spolas ner under isen bildas ispropparna. Enda lösningen är att gräva ur älvfåran och lägga i ordning stenarmarna. Men för det krävs tillstånd.

Vattnet i forsen fryser som en sörja i det kalla vädret, när det sedan spolas ner under isen bildas ispropparna. Enda lösningen är att gräva ur älvfåran och lägga i ordning stenarmarna. Men för det krävs tillstånd.

Foto: Håkan Öberg

Storforsen2021-12-08 16:43

Det krävs ett särskilt tillstånd för att gräva i älven för att ordna till älvfåran. Ett tillstånd som Älvsbyns kommun väntat på i snart ett år. Enligt kommunen ligger bollen inte hos dem utan hos länsstyrelsen som drar ut på tiden.

– Det är inte bara länsstyrelsen utan också mark- och miljödomstolen. Det är de som kommer att bevilja det här i slutändan och dit vi ska skicka ansökan. Det vi håller på med hos länsstyrelsen är förberedelserna med ansökan. Det är en lång process, en femtonstegsraket, säger Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef.

Länsstyrelsen å andra sidan har inget ärende på detta, det finns ingen tillståndsansökan från kommunen. De menar att deras del i det hela är färdig, och att den varit det sedan i augusti.

– Det verkar lite snurrigt. Generellt för den här typen av åtgärd så söker man tillstånd för vattenverksamhet i mark- och miljödomstolen. Innan det ska man ha ett undersökningssamråd med parterna som kan bli berörda och länsstyrelsen. Man gör en bedömning om det innebär betydande miljöpåverkan i en samrådsredogörelse. Det är det som länsstyrelsen gör, och vi har gjort vår del. Jag har för mig att det blev färdigt i augusti, säger Pia Strang, enhetschef för vattenskyddsfrågor på länsstyrelsen.

undefined
Under tisdagen jobbade grävaren med att bygga vallar ifall vattnet skulle stiga igen.

Nästa steg är enligt Strang att kommunen skickar in sin ansökan tillsammans med samrådsredogörelsen och miljökonsekvensbeskrivning till mark- och miljödomstolen så att de kan bevilja den.

Har det skett något slags missförstånd?

– Jag vet inte om det blivit någon miss i kommunikationen, eller vad det handlar om. Men bollen ligger inte hos oss i dagsläget. Det är jättetråkigt om de tror att processen är igång här hos oss. Deras ansökan kanske inte har hamnat rätt. Tråkigt eftersom att de vill ju göra någonting bra. Det är väldigt illa att det blir så här, säger Pia Strang.

Nästa steg är enligt Strang att kommunen skickar in sin ansökan tillsammans med samrådsredogörelsen och miljökonsekvensbeskrivning till mark- och miljödomstolen så att de kan bevilja den. Tuomas menar att hans kritik är riktig då kommunen måste vara överens med länsstyrelsen även om Miljökonsekvensbeskrivningen och därför måste de vara med hela processen.

– I början av oktober skickade vi in miljökonsekvensbeskrivningen för påseende. Vi fick svar i mitten av november att de tyckte den såg okej ut. En och en halv månad tog det att få fram. De har bra handläggare där men de verkar vara alldeles för få, säger Roger Tuomas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!