Kulturministern hos jubilerande Sametinget

I dagarna har hållit plenum hela veckan i Storforsen. I år är det 25 år sedan sametinget öppnades i Kiruna och därför passade man också på att jubileumsfira.

Fredrik Prost har jobbat med ett projekt där han gjort en trumma till alla fyra språkområden i Sapmi.

Fredrik Prost har jobbat med ett projekt där han gjort en trumma till alla fyra språkområden i Sapmi.

Foto: Håkan Öberg

Storforsen2018-11-14 19:51

Plenum är Sametingets högsta beslutande organ och har betytt mycket för ursprungsbefolkningen sedan sin bildning. Någonting värt att fira på en så fin plats som Storforsen, eller Skájdde som den heter på samiska. Många långväga gäster bjöds in till firandet, bland annat passande nog Sveriges kultur, demokrati och sameminister Alice Bah Kuhnke. Sex samiska konstnärer/slöjdare var inbjudna för att hålla korta föredrag om sitt konstnärskap.

– Vi politiker försöker ofta föra fram oss själva som de som bär fram det här. Men vad vore vi samer utan våra hantverkare? Därför vill vi säga tack till våra kulturarbetare, för det är ni som bär upp kulturen, säger Paulus Kuoljok, plenums ordförande.

Träskulptören Folke Fjällström var glad över att få visa upp sin konst.

– Det är ju nyckeln till kulturen, det man lever för att utveckla. Det är bra att man visar att man Sametinget visar att man är stolt över det och vågar visa upp det, det skulle man kunna göra oftare, säger Folke Fjällström.

Fredrik Prost från Vittangi sameby har jobbat med trummor i sexton år. Han hoppas att Sametinget ska göra mer för at få tillbaka trummorna till Sápmi.

– Det har varit 100 mil till närmaste trumma, och det vet ni redan varför. De togs av oss med våld och ägarna fick ofta dödsstraff. Det är dags att vi får tillbaka trummorna hit och det kanske är något som sametinget kan börja rucka på, säger Fredrik Prost.

Det fortsatte med träsnidare, rotvävare, koltsömmerskor, glaskonstnärer och målare, med en paus i mitten för ett par vackra jojkar av Per-Olof Nutti. Kulturministern var imponerad.

– Först så kom jag hit samtidigt som solen gick ner vid forsen och sen har jag fått se dessa fantastiska konstverk. Vidden av de här hantverken är helt otrolig. Det berör ju så klart, särskilt när man tänker på till exempel som trummorna som stulits från dem och finns spridda över hela världen. Vi försöker få tillbaka dem till Sápmi, säger Alice Bah Kuhnke.

Ministern konstaterar att situationen har förändrats mycket för världens urinnevånare de senaste åren. Mycket till det bättre.

– Urfolkens rättigheter ökar och stärks både här och internationellt. Jag är oerhört glad av att få vara här på firandet och önskar sametinget minst 25 år till, säger Alice Bah Kuhnke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!