Kockeleverna skapade från naturens skafferi

Ungdomar från hela landet möttes i Vildmarkens kocktävling. Med norrländska råvaror tillagade över öppen eld och tv-kockar i juryn bjöds deltagarna på en riktig utmaning.

Sandbackaskolans foliebakade och svampfyllda röding grillades på öppen eld medan Malåtjejen Wendy Stenberg arbetade med såsen.

Sandbackaskolans foliebakade och svampfyllda röding grillades på öppen eld medan Malåtjejen Wendy Stenberg arbetade med såsen.

Foto: Joel Gustafsson

STORFORSEN2012-09-21 06:00

Färsk röding, souvasrökt renkalvinnanlår, hjortron och västerbottensost. Delikatesser från Norrlands skafferi dukades upp på stranden nedanför Storforsens hotell i torsdags.

Åtta gymnasiekocklag från Göteborg i söder till Boden i norr tävlade om vem som kunde presentera den bästa förrätten, varmrätten och desserten tillagat över öppen eld.

- Jag var lite nervös i början, men det släpper nu och det känns bara så kul att vara här och tävla, säger David Lindahl, 18 år, från Rissbygymnasiet utanför Växjö.

Varierande temperatur
Hans lag stuvade först ihop förrätten med syrade rotfrukter, rökt reninnanlår, sikrom och knäckebröd. Efter det skulle varmrätten med lättrökt röding, äpple, kålrot, morötter och enbär presenteras för juryn.

Under tiden måste elden hållas vid liv och tidschemat följas.

- Visst är det svårt med temperaturer och öppen eld, men man lär sig av misstagen, säger David Lindahl.

Unik kocktävling
Vildmarkens kocktävling är ett samarbete mellan hotell- och turismprogrammet i Älvsbyn, samt restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Björknäsgymnasiet i Boden. Elever och lärare har jobbat med projektet i ett år och tävlingen är den enda i sitt slag i Sverige.

- Det finns kocktävlingar men ingen som görs i elevregi. Det är också Sveriges största utomhustävling för professionella kockar, säger Peter Holmbom, lärare vid hotell- och turismprogrammet.

Tanken är att eleverna får omvandla sina teoretiska kunskaper till något praktiskt och målet är att tävlingen ska bli återkommande.

- På ett år har vi byggt upp Sveriges största och häftigaste utomhustävling. Vi har skapat ett varumärke, säger Kenneth Vinblad von Walter, projektansvarig vid Björknäsgymnasiet.

Kända tv-kockar
I juryn satt flera kända matpersonligheter. Bland annat tv-kockarna Simon Lahti och Michael Björklund som frossade i högklassiga bidrag.

- Att se ungdomar laga mat över öppen eld är fantastiskt. Jag blir själv sugen att vara med men nu har jag istället den stora äran att få äta god mat, säger Michael Björklund.

Vad är utmaningen att steka på öppen eld?
- Du kan inte ställa värmen. Man måste jobba med ögonen och ha känsla. Sedan är det viktigt att se till att elden hålls varm. Att den inte plötsligt slocknar.

Dackeskolan vann
En enig jury utsåg slutligen Dackeskolan i Mjölby till vinnare tätt följt av Ryssbygymnasiet och Luleå Gymnasieby. För kockeleven Edward Malmqvist från Mjölby var tävlingen inte det viktigaste.

- Det roligaste är att få komma hit och laga mat över öppen eld.

Hur ofta lagar ni mat på öppen eld?
- Det är första gången. I Östergötland står vi inne och lagar maten på spisar, säger Edward Malmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om