Gamla vägar måste rustas för jättelaster

Nu kör Sveaskog med fulla 74-tonslaster. På torsdagsmorgonen träffades Sveaskogs alla vägmästare för att diskutera vad som behöver göras med deras egna vägar.

"Heavy logging 74 ton". Ja med den här lastbilen kan Anders Eklund få med sig upp till tio ton mer per last.

"Heavy logging 74 ton". Ja med den här lastbilen kan Anders Eklund få med sig upp till tio ton mer per last.

Foto: Håkan Öberg

Storforsen2018-10-18 18:30

Tillsammans ansvarar Sveaskogs vägmästare för 4 300 mil väg. De samlas ibland för att lära av varandra och just nu är den nya maxlasten det hetaste ämnet. Det är långt ifrån alla statliga vägar som uppnår den nya bärighetsklassen BK4, därför är det viktigt att de tyngre lastbilarna kan använda sig av Sveaskogs vägar för att pussla sig fram till sin destination. Anders Eklund från Eklunds åkeri är en av de som investerat stort i de nya större lasterna och konverterat större delen av sin fordonsflotta för det.

– Jag tror jag är en av de som är mest lyckligt lottad med ett sammanhängande vägnät. Om jag skulle göra en grov gissning skulle jag säga att vi kan köra 74 ton från cirka 75 till 80 procent av ställena, säger Anders Eklund.

Eklunds åkeri har ett körområde från ovanför Älvsbyn ner till Vindelälven, sen går en stor del timmer och massaved mot kusten till Stenvalls och Munksund. Norrbotten är ett av de två län där Sveaskog har mest väg. Ulf Lundkvist som sitter på Sveaskog i Älvsbyn förvaltar 700 mil väg och i Västerbotten har Sveaskog 1 000 mil väg. Men många av dem är i dag i bedrövligt skick och måste rustas upp.

– Vi märker ju till exempel att på södra sidan om Piteälven finns det massvis av vägar som går tvärsöver mot kusten och som inte använts sedan flottningen. De måste rustas upp, säger Anders Eklund.

Av Sveaskog Norrbottens 700 mil vägar driftas ungefär 450 mil. Norrbotten är också det län som drar mest ny väg varje år, hela tio mil av totalt 25 mil varje år. Men när man satsar på 74-tonnarna så kommer man lugna ner sig med dragningen i budgeten.

– Vi kommer att satsa mer på upprustning än nybyggnation nu, säger Ulf Lundkvist

Eklund är väldigt nöjd med satsningen och vill gärna slå hål på vad som enligt hans erfarenheter är myter.

– Bilarna går stabilare på vägen. Man kan inte bygga bredare, så man bygger släpet så lågt som möjligt och då får man lägre tyngdpunkt. Att det blir mer underhåll på bilarna är en myt. Det är när man bromsar som man märker att det är tyngre men vi har också nio axlar att bromsa med istället för sju, säger Anders Eklund.

Hur effektivt är det enligt dig?

– Det tar lite längre tid att lasta. Vi fraktar mer virke per mil, ser ingen större skillnad i service och slitage. Bilarna drar kanske en halvliter mer i bränsle och det är ingenting när man räknar med att man får med sig mellan åtta och tio ton extra. Så gott som bara positivt, och det blir klart mindre miljöpåverkan och det är ju bra, säger Anders Eklund.

Fakta

Bärighetsklassen BK4 innebär att man tillåter bruttovikter på upp till 74 ton. Skillnaden mot BK1 som är den näst högsta bärigheten är 10 ton.

Utsläppen minskar då man behöver köra färre transporter med väldigt liten ökning av bränsleåtgången.

1 200 mil av det statliga vägnätet har klassats om till BK4 och man ser över att klassa om ännu mer. Den stora frågan är vilka broar som håller för BK4. Bergsviksbron är ett av problemen för E4. Trafikverket räknar med att behöva förstärka cirka 850 broar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!