Brådskande att rädda Varjisbron

Räddningen av Varjisbron måste dra igång så fort som möjligt, annars kan det vara för sent för gångbron som förbinder Hotell Storforsen med själva naturreservatet.

Den hårda vinden slet loss en lång del av den smalare delen av gångbron mellan Hotell Storforsen och Storforsen på fredagen. Som tur var befann sig inga människor på bron.

Den hårda vinden slet loss en lång del av den smalare delen av gångbron mellan Hotell Storforsen och Storforsen på fredagen. Som tur var befann sig inga människor på bron.

Foto: Stig Norén

Storforsen2019-04-03 12:52

Bron lyftes på plats 2007 och invigdes under stor pompa och ståt av kommunalrådet Bill Nilsson, landshövdingen P-O Eriksson och hotellkungen Hilding Holmqvist själv. Planen att bygga en bro hade funnits i kommunens översiktsplan i 20 år. Nästan tolv år senare så blåste bron bort från sina fundament av fredagens stormvindar. Älvsbyns kommun står som huvudman för bron.

– Det innebär att det är kommunen som äger den. Vi har haft kontakt med fastighetsbolaget för att titta på det. Vi måste få upp bron på pelarna igen. Om de ligger kvar så kommer vi få större skador än vad det kanske är, säger Ulrica Hamsch, landsbygdsutvecklare på kommunen och driftansvarig för Storforsens naturreservat.

Planen är att få ut en grävare till stranden vid naturreservatet för att rädda alla balkar och material som har rasat, och få upp det på pelarna igen. Det som har fallit av pelarna ser ut att vara i ganska gott skick än så länge, men snön smälter snabbt nu i dagarna och det är svårt att säga hur lång tid det tar att få dit en maskin.

Hur lång tid har ni på er?

– Vi måste få det här gjort inom två veckor om vi ska kunna rädda det. Det tinar för snabbt, så det är prio ett just nu, säger Hamsch.

Det är för tidigt att sia om vad det kommer att kosta att laga bron, kommunen undersöker just nu om det kanske kan gå som ett försäkringsärende. När bron byggdes blev totalkostnaden 4,8 miljoner kronor. Även om bron ser förhållandevis intakt ut så är det mycket arbeta kvar innan någon kan gå över den igen.

– Det är inte bara den delen som har rasat, utan det som fortfarande sitter kvar ser ut att ha fått sig en smäll också, det har vridit sig med den här delen som tippat. Man kan också se att ett av fundamenten har vridit sig på något vis, säger Hamsch.

Det är oklart om det bara är blåsten som är hela orsaken eller om det är någon tidigare oupptäckt skada som samverkat med stormvindarna för att välta bron. Både 2009 och 2010 var det till exempel problem med svallis i området. I forsen slungades gigantiska isblock över stenvallarna som flisade gångbroarna till kaffeved och i Varjisån byggdes isen upp i stora vallar.

– Det är möjligt att det är så, det är otroliga krafter i svallis som kan lyfta bron. Sen gjorde man om så att det inte kan byggas upp och det ska ha fungerat hur bra som helst. Men vi ska undersöka vad det är som har orsakat det här, säger Ulrica Hamsch.

Bron kommer att hållas avstängd tills den besiktats.

– Förhoppningen är att vi ska hinna innan sommaren, men det finns inga garantier. Allt beror på hur det ser ut, säkerheten går alltid först.

Fakta

Bron över Varjisån är en gångbro av fackverksmodell byggd i trä.

Bron är 77,10 meter lång och har en bredd på två meter. Den har 85 centimeter överhöjd på mitten.

Den är byggd i tre sektioner och väger sammanlagt 32 ton.

Bron kostade 4,8 miljoner kronor och bygga. EU stod för 2,2 miljoner kronor.

Bron går över två vattenflöden. I mitten finns en berghäll där bron är förankrad.

Storforsen är ett av Norrbottens största turistmål och bron uppskattas av både turister och kommuninvånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!