– Det är familjelyx! säger Nicklas Bronsing och får medhåll av sambon Linda Lundberg.
När PT är på besök är det en ruggig och regnig höstdag, men inne i spa-delen är det varmt och behagligt. Dottern Milla Bronsing, fem år, har precis kommit hem från förskolan med kompisen Elsa Dahlqvist, fem år. Nu är det bad och lek som gäller.
– Det är så perfekt, att kunna sitta här med familjen och vännerna och så badar barnen intill, säger Nicklas och häller upp mer kaffe.
– Det är som att vara ute fast man är inne och så är det perfekt för Milla, hon är en riktig badgalning! säger Linda.
Familjen bor i ett hus från mitten av 1800-talet som byggts om och byggts ut i omgångar. För sju år sedan byggdes ett tonårsboende intill. Här bodde först Lindas dotter Sara, nu hennes son Emil. Mittemellan de två byggnaderna var det bara en tom yta.
– Det blåste stormvindar och blev som en tratt in mot huset och altanen, säger Nicklas.
När paret började fundera på att skaffa ett spabad kom idén att nyttja just denna yta. Nicklas gjorde en 3D-ritning på datorn.
– Det var jättebra, man har ofta en bild i huvudet av hur man vill att det ska se ut och nu kunde vi se det exakt. Som att vi skulle få plats med bord och stolar här inne också, säger Linda.
Resultatet blev en cirka 25 kvadratmeter stor spadel, ihopbyggd med huset och tonårsboendet. På de båda långsidorna är det glaspartier som enkelt går att öppna upp. Värmen hålls med hjälp av en värmepump och på vintern även en gasolvärmare. Ventilationen sköts med en frånluftsfläkt, men ytterligare en fläkt behöver sättas upp för att hålla imman borta.
Taket är byggt av isolerad kanalplast som ger ett fint ljusinsläpp.
– Det var lite omständigt att få till alltihopa, säger Nicklas som konstaterar att det krävdes en del speciallösningar.
– Men samtidigt gillar jag det, det ser inte ut som hos alla andra.
Paret har gjort allt själva, förutom hjälp med att sätta de stora, grova limträbalkarna uppe i taket. De konstaterar att spadelen används flitigt, bland annat har de badat när det varit 20 minusgrader ute.
– Det bästa är att det är så enkelt, kommer man på att man ska bada kan man göra det på två minuter. Sedan har vi lagt en våtrumsmatta så det är lätt att hålla efter, säger Nicklas.
– Att sitta i badet en kväll mitt i vintern och titta på stjärnorna, det slår det mesta, säger Linda.
Under sommarens värmebölja användes inte badet så mycket – utan det är nu säsongen börjar.
Nästa projekt blir en bastudel på cirka 15 kvadrat i samma byggnad som tonårsdelen. På baksidan ska också en utedusch sättas på plats.