Boende känner oro för industrietablering

En mindre industrietablering är på väg att växa fram i ett bostadsområde på Storfors, utanför Piteå. Det här har fått grannar att reagera. De anser att de inte fått en rejäl chans att påverka de byggnader som är under uppförande.

Tage Norberg och Stig Ohlsson är orolig för ökad trafik genom deras bostadsområde på Storfors. Båda befarar att värdet på deras och övriga fastigheter i området kommer att sjunka.

Tage Norberg och Stig Ohlsson är orolig för ökad trafik genom deras bostadsområde på Storfors. Båda befarar att värdet på deras och övriga fastigheter i området kommer att sjunka.

Foto: Jens Ökvist

STORFORS2015-08-28 05:00

I november 2013 höll Piteå kommun ett samrådsmöte angående en förändring av detaljplanen i det aktuella bostadsområdet på Storfors.

Anledningen var en entreprenör som ville uppföra ett antal fordonsgarage till de tio fastigheter som han äger i området, samt ett större traktorgarage.

Många boende i anslutning till de planerade byggnationerna uttryckte stor oro för ökad fordonstrafik om projekten blev av.

Ville köpa

– Det kändes lite märkligt att planen skulle göras om för att ge möjlighet till att en stor industrifastighet skulle byggas mitt i vårt villaområde, säger Stig Ohlsson vice ordförande i den bostadsrättsförening som är grannar till den aktuella industrifastigheten.

Han berättar att det funnits önskemål från flera boende i området att få köpa lös de kommunala grönytorna som nu tagits i anspråk för byggnationer.

– Men vi fick kalla handen. Ungefär med beskedet att de dåvarande grönytorna var avsatt för gatumark, säger Stig Ohlsson.

Efter samrådet lämnade också de boende in synpunkter på den planerade planändringen.

– Det stämmer. Synpunkterna var kritiska och andades stor oro, bekräftar Niclas Brännström, planarkitekt vid Piteå kommun och den som handlagt hela planärendet.

Brännström konstaterar att ett antal synpunkter beaktades.

– Men inte alla. Vi försökte anpassa dem tillsammans med exploatörens önskemål, berättar han.

Alla eniga

När planen ställdes ut på nytt kom samma kritiska synpunkter fram.

– Då lämnade vi över ärendet till politiken där samtliga synpunkter framkom och de förändringar som exploatören var beredd att göra, säger planarkitekten.

Såväl berörd nämnd som kommunstyrelse och kommunfullmäktige antog den nya detaljplanen.

Stig Ohlsson har uppfattningen att ärendet överklagades till länsstyrelsen.

– Nej, någon överklagan har inte gjorts i det här ärendet, säger Niclas Brännström.

Bostadsrättsföreningen uppfattar ändå att den överklagat. Vid två tillfällen dessutom.

Kan det vara så att ni blandar ihop överklaganden till länsstyrelsen med med protestskrivelser till Piteå kommun?

– Ja det är möjligt. Det är inte jag själv som hållit i den biten. Men jag vet att vi skickat protestskrivelser till Piteå kommun vid två tillfällen. Skrivelser där samtliga fastighetsägare i området skrivit under, säger Stig Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!