”Det känns inte på samma sätt”

Platsen för fredagens attentat fortsätter att samla människor som vill hedra offren – och hylla polisens och alla frivilligas insatser. "Det är väldigt speciellt", säger polisen Morgan Tärning.

STOCKHOLM 2017-04-10
Maria Andrea Niklasson med tvåårige sonen Milo utanför Åhléns på Drottninggatan måndagen efter terrorattacken.
Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

STOCKHOLM 2017-04-10 Maria Andrea Niklasson med tvåårige sonen Milo utanför Åhléns på Drottninggatan måndagen efter terrorattacken. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholmsdåd2017-04-10 12:46

Det är första dagen tillbaka på jobbet för många stockholmare efter terrorattacken. Drottninggatan och Sergels torg vid platsen för attentatet är en central knutpunkt för många pendlare och det är en strid ström av människor även denna måndagsmorgon.

Många stannar till vid blommorna framför Åhléns. Några tar fram sina telefoner för att ta en bild. Fadi Mdalal, från Syrien, är en av dem.

– Jag är så ledsen för Sverige. Det är det bästa landet, säger han och fortsätter:

– Jag vill bara gråta, många dog här. För ingenting.

Flera polisbilar som står vid attentatsplatsen är helt belamrade med blommor. Malin Johannesson lämnar över en bukett blommor till en polis och kramar om honom.

– Ett sådant fantastiskt jobb de har gjort. Man känner sig trygg och jag vill att de ska veta att de har vårt stöd, säger hon.

Hon är på platsen tillsammans med Jenni Ahlström. De brukar alltid vara på Drottninggatan på fredagseftermiddagarna. Men inte just den här fredagen.

– När jag vek in här på Drottninggatan i morse så var det bara en stor klump i brösten, säger Jenni Ahlström.

TT: Tror det att det kommer att bli som vanligt?

– På något sätt så vill man att det ska bli som vanligt, för man vill inte att det onda ska vinna. Och man känner att man har någon sorts skyldighet att återgå till det normala. Man vill gå här med rak rygg och visa att vi inte viker oss. Men samtidigt, det får ju konsekvenser. Det känns ju inte på samma sätt, säger hon.

Morgan Tärning arbetar på polisens region Väst. När han fick höra talas om dådet i Stockholm ville han och många kollegor komma hit så fort som möjligt för att hjälpa till.

– Det är väldigt speciellt. Det är en annorlunda stämning på gatan. Det är avslaget och tyst för att vara en centrumkärna.

Nu har han och 40 kollegor förstärkt Stockholmspolisen för att patrullera och finnas till i city, det som brukar kallas ”trygghetsskapande”.

I bältet sitter en röd ros. Folk visar tacksamhet och värme och han har fått många kramar.

– En kopp te fick jag faktiskt också när jag stod här och frös litegrann, säger han.

TT: Hur känns det att bli bemött så här?

– Våra stockholmskollegor har gjort ett kanonbra arbete. Det är jätteskönt att känna att vi har ett förtroende för allmänheten.

Morgonrusningen har intensifierats på Drottninggatan. Det är trångt i korsningen vid Mäster Samuelsgatan. Många stannar upp några sekunder, tittar på blommorna eller läser på de handskrivna meddelanden som lämnats, innan de skyndar vidare.

Maria Schwebke skriver ”Ni blir aldrig glömda. Vila i frid” på en post-it-lapp och fäster på väggen vid Åhléns.

– Jag känner att alla som på ett eller annat sätt upplevt den här hemska händelsen måste hedras.

För henne är det första arbetsdagen efter dådet. Hon arbetar i byggnaden mitt emot Åhléns, med att renovera kontorslokaler. Själv var hon hemma i fredags, och oron och ovissheten om hur det gått för kollegorna finns där.

– Många som jobbade såg genom fönstren vad som hände. Det är inget man glömmer i första taget.

Blommor, nallar och små hälsningar trängs på spontana minnesplatser. En elektronisk skylt ovanför en leksaksaffär har bytt den vanliga reklamen mot ”Stockholm”, där o-et bytts mot ett hjärta.

– Jag hoppas att det kommer att hålla i sig ett bra tag. Även om det avtar med tiden så tror jag ändå att folk under lång tid komma tillbaka hit. Dels för att hedra, dels för att bearbeta sin egen chock, som det blir för alla efter en sådan här sak, säger Maria Schwebke. (TT)

Fyra döda och flera skadade

Lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm i fredags eftermiddag krävde fyra liv. En svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Uddevalla, en 41-årig brittisk man bosatt i Stockholm och en 31-årig kvinna från Belgien.

Tre av offren dog på plats och det fjärde på sjukhus.

I fredags kväll vårdades 15 skadade på sjukhus efter dådet. I dag, måndag, ligger nio kvar. Av dem är två allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning. Sju personer har lindriga skador.

Under söndagen kunde ett barn som vårdats med lindriga skador efter attacken skrivas ut, uppger Stockholm läns landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om