Piteåbo dömd för mordförsök

En Piteåbo i 30-års åldern har dömt till sex års fängelse för mordförsök. Mannen har tidigare konverterat till islam och det är bekräftat att han var i Syrien 2013.

En Piteåbo i 30-års åldern har av Solna tingsrätt dömts till sex års fängelse för mordförsök. Han har tidigare dömts för flera brott, bland annat grov misshandel och narkotikabrott.

En Piteåbo i 30-års åldern har av Solna tingsrätt dömts till sex års fängelse för mordförsök. Han har tidigare dömts för flera brott, bland annat grov misshandel och narkotikabrott.

Foto: Scanpix

Stockholms kommun2019-11-05 18:00

Mannen var i ungdomen mycket duktig i flera sporter i Piteå, men droger tog över och 2010 hamnade han i en utpressningssituation när personer med anknytning till Hells Angels krävde honom på pengar. Flera personer dömdes till fängelsestraff och mannen, som då var 19 år, fick "skyddad identitet" och flyttade söderut.
Enligt uppgift "radikaliserades" mannen och reste till Syrien 2013. Enligt egen uppgift för biståndsarbete. Mordförsöket han dömdes för den 26 september i år har ingenting med religionstillhörigheten eller Syrien-besöket att göra. 

Han har de senaste åren åtalats i flera brottmål, bland annat för grov misshandel och narkotikabrott. Han hade en villkorlig frigivning hängande över sig när han natten mot den 4 maj sköt med gevär mot en för honom okänd man och kvinna.
Vid tillfället var mannen på besök hos sin pappa i en kommun utanför Stockholm. Under kvällen drack han alkohol och tog kokain.

Vid fyratiden på morgonen gick han över till en granne för att, enligt egen utsago, få stopp på grannen musikspelande. Det blev det bråk och mannen misshandlade grannen, som han aldrig träffat förut, med flera slag mot ansiktet. Därefter lämnade han grannens gård.
Den blödande grannen ringde efter en kvinna som kom med bil. Tillsammans åkte de över till grannhuset för att få klarhet i vem gärningsmannen var.

De upptäckte mannen som då var beväpnad med ett gevär. När mannen sköt mot bilen försökte kvinnan i panik att backa från platsen. Ett av skotten träffade bilen en halvmeter bakom parets huvuden. Skräckslagna flydde de, men mannen avlossade ytterligare ett skott på långt håll.
Polis som kallades till platsen grep mannen och senare häktades han och han har suttit inlåst fram tills att Solna tingsrätt avkunnade dom den 26 september.

Den åtalade mannen har förnekat brott och istället hävdat att han handlat i nödvärn, men rätten har inte tagit någon hänsyn till hans invändningar.
Istället dömer de honom till sex års fängelse för mordförsök, grovt vapenbrott och misshandel. Dessutom förverkas den villkorliga frigivningen.
Tingsrätten skriver att "Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet innehades på allmän plats och XX var påtagligt påverkad av narkotika och alkohol vid tillfället".
Han döms också att betala 100 000 kronor vardera till den man och kvinna som utsattes för mordförsöket.

Den nu dömde mannen var 2010 utsatt för utpressning av personer med anknytning till Hells Angels. Efter det lämnade han Piteå.
Den nu dömde mannen var 2010 utsatt för utpressning av personer med anknytning till Hells Angels. Efter det lämnade han Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!