Bouleevent ska locka hem norrbottningar

På onsdagen anordnas Luleåregionens event Hemlängtan på Liljeholmen i Stockholm.

Under några år har flera Norrbottenskommuner tillsammans anordnat hemvändareventet Hemlängtan. (arkivbild)

Under några år har flera Norrbottenskommuner tillsammans anordnat hemvändareventet Hemlängtan. (arkivbild)

Foto: Zandra Klasson

Stockholms kommun2019-10-01 17:35

Höstens event för Norrbottningar i förskingringen arrangeras på Liljeholmen i Stockholm. Representanter från Piteå kommun åker ner till huvudstaden tillsammans med andra kommuner för att locka hem länsbor som flyttat.

– Hemlängtan arrangeras av Luleåregionen, en samverkan mellan Luleå kommun, Piteå kommun, Bodens kommun, Kalix kommun och Älvsbyns kommun. Vi gör en stor hemlängtan i april varje år. I våras var vi på Junibacken och träffade 400-500 norrbottningar i förskingringen. Som uppföljning gör vi nu en enklare variant med boulebar inomhus, säger Jörgen Hult, varumärkesansvarig vid Piteå kommun.

Han berättar att tanken är att spela boule och umgås under lättsamma former.

– Dessutom bjuder vi på senaste nytt från Norrbottens arbetsmarknad och visar på möjligheter till jobb, bostad, skola och fritid i våra kommuner. 

På plats finns också företag som vill rekrytera. Från Piteå kommer More digital studios att delta. Vid april-eventet deltog 10-15 Piteåföretag, men utrymmet i boulehallen är begränsat. 

– Företagen i regionen söker kompetensförsörjning, inte minst högutbildade. Vi behöver redan nu och kommer att behöva ett stort antal personal, det är svårt lokalt och regionalt.

Det är första gången Hemlängtan arrangeras två gånger per år.

– De som har störst benägenhet att flytta hit är ju ändå de som bott här tidigare. Vi försöker ta lågt hängande frukt, säger Jörgen Hult och fortsätter: 

– Annars skapar vi goda ambassadörer, de som bott här är stolta och berättar om vår bygd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!