Våffelfrossa på Marie bebådelsedagen

Våfflor kan man äta året om, men av någon anledning äts de flesta just på Marie bebådelsedag, även kallad våffeldagen. Hur det blivit så finns det många teorier om, men kan man sin historia vet man att våfflor var något man åt lite då och då för sisådär 150 år sedan.

Nordafrikanska våfflor. Nja, kanske inte i ordets rätta bemärkelse, men smaksättningen är delvis hämtad därifrån.

Nordafrikanska våfflor. Nja, kanske inte i ordets rätta bemärkelse, men smaksättningen är delvis hämtad därifrån.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm2009-03-19 06:00
Tekniken att grädda något i järn kom före det allmänna införandet av vedspisar i köket. Det gick snabbt och resultatet blev gott och uppskattat, vare sig det var vardagsvåfflor på i stort sett bara mjöl och vatten eller festligare våfflor med både grädde, ägg, smör och socker i smeten.
Dagens frasvåfflor med sylt och grädde kom först vid förra sekelskiftet och under 1900-talets första år var det brukligt att avsluta söndagspromenaden på ett så kallat våffelbruk eller våffelkafé som så påpassligt etablerat sig efter de vanligaste promenadstråken.
Ändra smakerna
På senare tid har våfflorna utsatts för en exploatering. De smaksätts på alla tänkbara sätt och tillbehören blir bara fler och fler. Ändå, vispad grädde och sylt med tillhörande färska bär håller jag ändå för bästa våfflan.
Genom att smaksätta smeten med kanel eller vanilj kan man trolla fram nya smakeffekter, exempelvis tillsammans med lättsyltad frukt eller grädde blandad med hackad choklad och läckra nötter. Väl värt att prova någon gång, kanske som avslutning på en middag eller som tillbehör till en god kopp kaffe.
Rom passar alltid
Orkar man inte vispa och blanda egen våffelsmet finns alltid färdiga mixer att plocka från hyllan. Eller också köper man färdig smördeg och gräddar av den i våffeljärn. Det blir inte riktigt samma smak, men som grund för en lätt förrätt på våffeltema funkar det bra. Rom av något slag, allt från den omöjliga stenbitsromen till lyxig löjrom passar.
Det omöjliga med stenbitsrom är att stenbit är namnet på hanen av fiskarten sjurygg. Honan heter kvabbso, men vem skulle vilja köpa kvabbsorom? Här struntade man i naturläran och chansade på att ingen skulle reagera.
VECKANS RECEPT
Frasvåfflor
Ca 8 laggar
2 msk smör
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
3 dl vispad grädde
Att äta till:
vispad grädde
sylt
färska bär (helst samma som i sylten)

1. Smält smör och låt det svalna helt. Blanda mjöl och vatten till jämn smet. Blir det klumpar måste smeten silas.
2. Vispa grädden hårt.
3. Blanda ned det smälta fettet i mjölsmeten och vänd till sist ned den vispade grädden försiktigt. Grädden ska ha kvar sin luftighet varför den måste vändas ned i mjölsmeten, inte vispas på vanligt sätt.
4. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna. Första laggarna brukar bli bäst om järnet penslas med smält smör innan smeten hälls i. Färdiga frasvåfflor får inte läggas på varandra för då mjukar de och själva "fraset" går förlorat. Sylt i kombination med färska bär, en gnutta socker och vispad grädde är bästa tillbehören när våfflorna väl kommer på bordet.

Kanelvåfflor med syltade äpplen och dadlar
Ca 10 laggar
3 ägg
1 dl vatten
2 tsk strösocker
1 krm salt
1 msk malen kanel
3 dl vetemjöl
125 g smält smör
1 dl mjölk
1 dl flytande grädde
Att äta till:
2 syrliga äpplen
8-10 färska dadlar
3 msk syltsocker
3 msk vanligt socker
1 dl vatten
1 tsk mild vitvinsvinäger
vispad grädde

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär fruktköttet i mindre bitar. Ta bort kärnorna och hacka dadlarna grovt. Koka upp vatten, äpplen, dadlar, syltsocker och vanligt socker i kastrull. Låt allt sjuda en halv minut. Tillsätt vinäger och ställ blandningen att svalna.
2. Vispa samman ägg, vatten, strösocker, salt, kanel och mjöl till en jämn smet.
3. Smält smör eller margarin i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa till sist i mjölken och ovispad grädde.
4. Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med fett och slå lite smet i mitten på laggen. Grädda och lägg upp de färdiga våfflorna på galler, sida vid sida, för att de inte ska bli alltför mjuka. Servera våfflorna med den lätt syltade frukten, lite strösocker och en klick vispad grädde.

Vaniljvåfflor med choklad och macadamianötter
För 4 personer/8 våfflor
2 msk smör
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
1 vaniljstång
3 dl vispad grädde
Att äta till:
2 dl vispad grädde
100 g mörk choklad av god kvalitet
80 g rostade macadamianötter

1. Blanda mjöl, vatten och de svarta fröna som finns i vaniljstången till jämn smet. Låt smeten stå och dra en timme. Smält smöret och ställ det att kallna.
2. Vispa grädden. Rör ner smöret i smeten och vänd till sist i den vispade grädden.
3. Grädda våfflorna i lätt smörat våffeljärn. Lägg de färdiga våfflorna sida vid sida så de inte mjuknar. I det här fallet bör våfflorna svalna innan de serveras.
4. Vispa grädde till serveringen och blanda med hackad mörk choklad och macadamianötter. Riv gärna lite choklad extra att strö över vid serveringen.

Smördegsvåfflor
med rom och rödlök
För 4 personer
4 plattor färdig smördeg
100 g rom från löja, lax eller "stenbit"
1 rödlök, finhackad
2 dl crème fraiche
1 citron

1. Tina smördegen så pass att den kan kavlas ut till storlek motsvarande våffeljärnet. Grädda degen i torrt och ordentligt varmt våffeljärn cirka 3-4 minuter eller till dess degen fått fin färg.
2. Hacka rödlöken fint och skär fina, kärnfria klyftor av citronen.
3. Dela smördegsvåfflorna i hjärtan eller det mönster som järnet har och lägg upp på tallrikar. Garnera med rom, rödlök och en klick crème fraiche. Lägg inte crème fraichen på våfflorna, då blir de lätt svampiga och trista. Om man har färska örter hemma lyfts utseendet med en kvist på toppen.

TT Spektra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om