Trolla bort vårtröttheten

Vår-en står för dörren, samtidigt som vintern vägrar släppa sitt grepp. Det är nu vi ska unna oss själva en energikick för att trolla bort vårtröttheten och sätta krokben för eventuella förkylningar.

Dags att vakna. Stekt råris smaksatt med ingefära, lime och chili trollar bort vårtröttheten i ett nafs. Här bjuds riset med kräftstjärtar som vänds ner i sista stund.

Dags att vakna. Stekt råris smaksatt med ingefära, lime och chili trollar bort vårtröttheten i ett nafs. Här bjuds riset med kräftstjärtar som vänds ner i sista stund.

Foto:

Stockholm2009-03-05 06:00
Snubbla på mållinjen, det är ett begrepp som kan stämma in nu, om man har otur. Risken är att vi säckar ihop i en vårförkylning, just som vårvärmen är på väg.
Nu är vi extra trötta efter en lång vinter och det vill till att stoppa i sig massor av nyttig mat, frukt och grönsaker för att vi inte ska hamna i sjuksängen när det roliga börjar. Ingen vill väl missa första soltimmen mot söderväggen, snödroppen i rabatten och fågelsången som tar fart redan vid solens uppgång.
Minimalt med ingefära
Ingefära och lime är en underbar kombination som fungerar som rena raketbränslet. Vitlök hör också till avdelningen energikickar, men eftersom alla har det gemensamt att de är mest verksamma råa kanske vitlöken får stå tillbaka så länge man ska ut bland folk. Riven, färsk ingefära och lime kan man däremot äta utan att omgivningen lägger benen på ryggen. Och kom ihåg, minimal tillagning ger bästa effekten.
Socker ska man normalt vara försiktig med, men ersätter man det vanliga raffinerade sockret med druvsocker som snabbt tas upp av kroppen fungerar det som en snabb energikick. Men se upp, översöta inte för stora svängningar i blodsockret straffar sig och efter en stund kan man känna sig ännu tröttare.
Har man tillgång till en mixer av något slag är det hur enkelt som helst att blanda en smoothie, det vill säga en mjölkbaserad fruktdryck. Här kan man skapa hur många smaker som helst med olika frukter, fruktjuicer och kryddor. En egen favorit består av banan och apelsin som blandas med mjölk, neutral yoghurt och färsk mynta. Hur gott som helst och vips orkar man lite till i stället för att pysa ut i den bedrägliga soffhörnan.
Bildtext 1-2: Dags att vakna. Stekt råris smaksatt med ingefära, lime och chili trollar bort vårtröttheten i ett nafs. Här bjuds riset med kräftstjärtar som vänds ner i sista stund.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 3-5: Vitaminrikt. Pannkakor med apelsin, nötter och frukt ger snabb energi. Bjuds med kall yoghurt och C-vitaminrika physalisbär.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 6-7: Energismoothie. Med mixer går det snabbt att blanda en smoothie fullproppad med energi.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 8: Energikickar. Färsk ingefära och lime är två riktiga energikällor antingen man äter dem var för sig eller tillsammans.
Foto: Dan Strandqvist
Nästa vecka: Det syditalienska köket är i många avseenden ett föredöme när det gäller nyttig mat. Nästa vecka tittar vi närmare på maten från Calabrien och Sicilien.

Att dricka till
Till energimat dricker man inte gärna vin eller andra alkoholhaltiga drycker. Testa i stället att skala och skiva en bit färsk ingefära som kokas med en liter vatten i 7-8 minuter. Ta 3 matskedar honung och lägg i en skål. Pressa saften ur en tvättad limefrukt och lägg sedan skalet ovanpå honungen. Slå på ingefära och kokhett vatten. Låt allt stå och dra en halvtimme. Sila och kyl om du vill ha drycken till mat. Varm fungerar den som hälsokur vid exempelvis förkylning.
Bildtext 9: Energidryck. Ingefära, lime och honung sätter fart på vårtrötta kroppar.
Foto: Dan Strandqvist
VECKANS RECEPT
Kräftstjärtar med lime-
och ingefärsris
För 4 personer
4 dl råris
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 rödlök
1 limefrukt
2 msk färskriven ingefära
1/2 chili
flingsalt
rapsolja
1 burk kräftstjärtar i lag
(360 g)
Att äta till:
2 limefrukter
lättkokt broccoli
blandad sallad

1. Koka råriset i vatten smaksatt med en tärning grönsaksbuljong. Riset kokas något längre än "vanligt" ris, cirka 25-30 minuter och får sedan stå och dra ytterligare 10 minuter.
2. Förbered smaksättningen. Skala och hacka rödlöken. Tvätta och riv det yttersta gröna skalet från limefrukten. Därefter delas frukten och saften pressas ut. Skala och riv ingefäran. Ta bort frön och fäste från chilin som sedan hackas mycket fint.
3. Hetta upp en stor stekpanna eller stekgryta och slå i olja. Börja med rödlök och ris. Vänd rund hela tiden så riset inte bränner. Efter någon minut tillsätts limeskal, ingefära och chili. Vänd runt igen någon minut och avsluta med limesaft och flingsalt. Dra pannan från värmen och vänd ner avrunna kräftstjärtar.
Serveras med lättkokta broccolibuketter, blandad sallad och extra lime skuren i klyftor.
Apelsinpannkakor med frukt och nötter
För 4 personer
Till pannkakorna:
4 ägg
2 + 2 dl mjölk, 3 %
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk smält smör
smör till stekning
Till serveringen:
2 apelsiner
50 g frukt- och nötblandning
1 msk frukt- eller druvsocker
2 dl turkisk yoghurt, 10 %
physalisbär

1. Vispa samman ägg med
2 dl mjölk, vetemjöl och salt. Vispa smeten helt klumpfri innan den andra omgången om 2 dl mjölk tillsätts. Smält 2 msk smör i kastrull på spisen, se till att det får svalna något innan det rörs ner i smeten. Låt gärna pannkakssmeten stå och svälla en stund innan pannkakorna gräddas.
2. Skala apelsinerna med kniv så den läderliknande hinnan under skalet kommer bort. Skär fruktköttet i tunna skivor och plocka bort kärnorna.
3. Stek pannkakorna i medelvarm panna. Gör dem inte för stora och skulle du ha en crépespanna (för små pannkakor) ska du naturligtvis använda den.
4. Varva pannkakor med apelsinskivor och toppa med frukt- och nötblandning. Lägg upp och sikta över frukt- eller druvsocker. Serveras med iskall yoghurt och ett eller några physalisbär. De senare är extremt
C-vitaminrika.
Sydamerikansk frukt- och grönsakssallad
För 4 personer
5 tomater
2 avokados
1 mango
1 rödlök
Till marinaden:
2 msk olivolja med
citronsmak
1 krm havssalt
1 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk koriander

1. Börja med marinaden. Mät upp olja i en skål. Dela chilifrukten och ta bort fäste, mellanväggar och kärnor. Finhacka resten. Hacka även koriander. Blanda allt med oljan och avsluta med salt och en pressad vitlöksklyfta.
2. Ställ mangon på högkant. Frukten har en stor, platt kärna som man får skära loss fruktköttet från. Dela fruktköttet i klyftor som skalas och vänds ner i marinaden.
3. Även avokadofrukterna delas och kärnas ur. Skala och skär fruktköttet i klyftor som blandas med övriga ingredienser.
4. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skär tomaterna i mindre bitar som vänds ner i salladen.
Energismoothie
2 stora eller 4 små
1 banan
2 apelsiner
2 dl mjölk
2 dl naturell yoghurt
3-4 kvistar färsk mynta
1 tsk frukt- eller druvsocker

1. Skala bananen och apelsinerna. Lägg bitarna i en mixer och häll på mjölk och yoghurt samt några kvistar färsk mynta.
2. Kör mixern till dess allt är finfördelat och flytande. Tippa upp i glas och pudra ytan med frukt- eller druvsocker. Garnera med färsk mynta eller sätt en apelsinskiva på glasets kant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om