Sommarens godaste soppa

Sommaren kan komma snabbt och med ens känns många vardagsrätter för tunga och mättande. Riktigt varma dagar är en god soppa ett bra mål som både stillar hungern och tillför vätska.

Stockholm2009-06-04 06:00
Det är inte svårt att koka soppa, och jämfört med pulver och burkar är den hemlagade soppan rena festmaten. Grunden är en buljong eller fond av något slag. Tärning går bra, flytande fonder ännu bättre och vill man hålla nere kostnaden gör man som yrkesfolket, det vill säga kokar grunden på enkel tärningsbuljong och smakar av med den dyrare fonden mot slutet.
Till sommarsoppor är vegetarisk fond eller kycklingfond att föredra. Vegetariskt buljongpulver eller tärning är ofta av mycket bra kvalitet, hönsbuljong på tärning är bra, men den flytande kycklingfonden är i allmänhet mer smakrik.
Primörsoppa
För 4 personer
3-4 små morötter, gärna med fästet kvar
1 litet blomkålshuvud
1 purjolök
100 g sockerärter
1 liter buljong från tärning eller fond (vegetarisk eller höns/kyckling)
2 dl mjölk, 3 %
2 1/2 msk vetemjöl + några matskedar vatten
4 kvistar färsk körvel eller timjan
salt och vitpeppar
1. Ansa grönsakerna. Morötterna, om de är små, kan kokas hela med lite av blasten kvar. Större morötter delas antingen på längden eller i mindre bitar. Dela blomkålshuvudet i små buketter, strimla purjolöken.
2. Koka grönsakerna i buljong gjord på tärning eller fond. Lägg i blomkål och morötter först, purjolöken efter några minuter och sockerärterna först i sista stund.
3. När grönsakerna är nästan mjuka tillsätts mjölken. Låt koka upp och red av med vetemjöl löst i vatten som silas ned i soppan för att inte några mjölklumpar ska följa med.
4. Låt soppan sjuda ett par minuter, smaka av med salt och vitpeppar och servera soppan med färsk körvel eller timjan som garnityr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om