Slitna jeans med samiska influenser

De tillverkar jeans baserade på hur sju samer slitit sina byxor. För familjeföretagarna i Denim Demon har den samiska kulturen blivit en självklar inspirationskälla och ett sätt att utforska sin bakgrund.- Historien vi vill berätta syns tydligt i våra plagg. Vi har en intressant story bakom våra produkter, säger Oskar Sommarlund.

Höstens sko-samarbete med Kero påminner om en korsning av Red Wings arbetarkänga och den klassiska näbbskon.

Höstens sko-samarbete med Kero påminner om en korsning av Red Wings arbetarkänga och den klassiska näbbskon.

Foto:

Stockholm2011-05-21 06:00

En av sameslöjdstiftelsen Sámi Duodjis viktigaste uppgifter är att marknadsföra och sprida information om sameslöjd och att stödja samiska hantverkare.

I deras lokal i Jokkmokk finns både galleri och butik. Den traditionella sameslöjden och hantverket lever vidare, det syns inte minst på Sámi Duodjis länksamling till samiska slöjdare och konsthantverkare.

Men i dag finns också unga företagare som inspireras av den samiska kulturen, utan att för den skull vara regelrätta samiska hantverkare.

Unga formgivare har tagit fram moderna, bärbara plagg och smycken - alla med ett stycke kulturhistoria inkapslade i produkterna. Klassiska färger, former och materialval omvandlas och utvecklas.

Ett exempel är företaget Denim Demon, som drivs av bröderna Anton Olsson, Oskar Sommarlund och Patric Bergman samt deras far Kjellåke Olsson.

Sommaren 2009 sökte de efter inspiration till nya tvättar på sina jeans. Tidigare kollektioner hade tillverkats med utgångspunkt i brödernas egna, inslitna jeans men nu började förlagorna vara använda.

Den här gången valde de istället att låta sju samer bära varsitt par jeans under ett halvår. De hade på sig byxorna vad de än gjorde, inte ens under renslakten tvättades de. De genuina slitningarna blev berättelsen om deras liv och publicitetsmässigt var projektet "Ware outs" en succé.

- Jag och min bror är födda och uppvuxna i Stockholm men ville lära oss mer om vårt ursprung. Vår farmor var renskötande same, likaså hennes förfäder, så det ligger i släkten. Vi spenderade många lov uppe i Jämtland, bland annat med vår gammelfarmor och farfar och fick då en inblick i hur det var att leva som same. Vi blev intresserade av att lära oss mer, säger Oskar Sommarlund.

Av de sju byxparen som slets in tillverkade de tre exakta kopior, med renskötarnas namn som modellnamn.

- På köpet fick vi också en ordentlig kvalitetskontroll, då vi fick se att våra jeans står pall för tuffa förhållanden.

Den samiska kulturen letar sig också in i Denim Demons klädlinje på andra sätt.

- Det är framförallt i detaljerna det sitter. Till exempel har vi en filt-logo i de sydsamiska färgerna på alla våra plagg, produkterna har namn på sydsamiska och det sitter handgjorda knappar av renhorn på många, säger Oskar Sommarlund.

Denim Demon är ett litet företag, men det går att dra paralleller mellan deras förhållningssätt och klädjätten Levi’s när företaget startade 1853.

Den tyskfödde Levi Strauss började utveckla arbetskläder, först av kanvas men senare av slitstark denim. Till en början var Levi’s enbart produktnamnet på de nitförstärkta blåjeansen - vars mest kända modell är de klassiska 501:orna - men som nu är känt som en global klädjätte.

Även om form och design är viktiga, så är hållbarhet en hållpunkt och bröderna använder sig av arbetsklädernas historia i sitt skapande.

- Förutom de samiska influenserna hämtar vi inspiration från jeansens och arbetsklädernas historia, alltså äldre plagg som tillverkades enbart för att klara tuffa förhållanden. Vi vill tillverka snygga och moderiktiga kläder som även funkar ute i naturen. En del av våra jeans är behandlade så att de är vattenresistenta, säger Oskar Sommarlund.

Denim Demons produkter hittar man dock inte på affärer som säljer arbetskläder, istället finns de på trendiga butiker som Solo, Grandpa, Caliroots och NK.

- Jag tror att människor generellt börjar tröttna på att bara konsumera kläder, man vill ha något mer. Vi har en intressant story bakom våra produkter som gör att man får något mer än bara ett par jeans eller en skjorta. Man får något man kan prata om också. Historien vi vill berätta syns tydligt i våra plagg, vilket gör det lätt för människor att förstå, säger Oskar.

Till hösten fortsätter den samiska kulturen att inspirera i deras design.

Tillsammans med företaget Kero i Pajala, som till största del levererar skinn till modehus runt om i Europa, har Denim Demon gjort en uppdaterad variant på näbbstöveln.

- Vi ville ta en klassisk och igenkänd känga, men göra den mer lättillgänglig.

Skorna liknar en blandning mellan arbetskängan Red Wings, flitigt kopierad av många skomärken, och näbbskon.

- Vi har uppdaterad dem med snörning samt en sula från Vibram, som ger dem ett mer modernt uttryck som ligger mer i tiden. Tiderna förändras, det gör även folks behov och smak, därför är det väldigt tacksamt att jobba med en produkt som har en så pass gedigen historia.

Det som började med ett projekt för att få inspiration till nya slitningar på jeansen har utvecklas till att genomsyra hela företagsidén.

Knappar med renhorn, sydsamiska färgval och kläder med samiska ord som produktnamn är tätt förknippat med vad tre bröder och deras far återupptäckt i sitt arv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om