Skärpt straff för högskolefusk

Straffen skärps för de som fuskar vid högskoleprovet sedan regeringen beslutat om två ändringar i högskoleförordningen.

STOCKHOLM2016-07-21 10:48

Den senaste tidens avslöjanden kring att folk fuskar vid högskoleproven gör att regeringen tar till med hårdhandskarna och genomför två ändringar högskolförordningen.

Den ena innebär att den som använder sig av otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid högskoleprov, stängs av från deltagande i provet under två år. Det gör att man missar fyra provtillfällen.

Den andra ändringen innebär att UHR får utökade befogenheter att meddela föreskrifter för att stävja fusk. UHR kommer till exempel kunna kräva att provsvar lämnas på heder och samvete, och att provdeltagaren förbinder sig att genomföra provet enligt UHR:s föreskrifter. Med ett sådant krav finns det bättre förutsättningar att bedöma fusk som ett brott, menar regeringen.

Förordningsändringen träder i kraft den 2 augusti 2016 och ska tillämpas första gången vid nästa provtillfälle i slutet av oktober.

– Att det går att fuska sig till höga resultat på högskoleprovet är djupt orättvist mot dem som skriver provet med ärligt uppsåt. Fusket riskerar att undergräva förtroendet för högskoleprovet. Målet är att stoppa pågående fusk vid provtillfällena, men också att avskräcka dem som funderar på att bryta mot reglerna. Fusk ska få konsekvenser, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om