Saltstänkt höstmys i Strömstad
Västkusten har varit svenskarnas favoritresmål i sommar. Strömstad är en riktig pärla - allra helst friska höstdagar vid havet.
Färska havskräftor i hamnen. .Foto: Strömstad Tourist
Foto: Andreas Strömberg
Musslor och strandpromenader
Tåget glider in i Strömstad där rälsen slutar tvärt vid fiskehamnen, efter att vi har stannat vid stationer som Överby och Skee där perrongerna bara består av ett cykelställ eller en mjölkpall.
Vi boar in oss i vårt andelshus, som är ett av 89 moderna hus byggda tätt som i ett gammalt fiskeläge, i naturreservatet Capri på Sveriges västligaste udde. Här njuter vi av mjuksköljda klippor, plockar blåmusslor ur vajande tång och avnjuter dem nykokta med det mosserande vinet La Robinia.
Till kvällen är det underbart med en promenad längs stigen som ringlar mellan kutiga kusttallar till Seläter, där man kan köpa nyfångade krabbor. En gång fick vi en låda med två kilo havskräftor för 50 kronor, bara för att några klor var lite krossade. Att avnjuta skaldjuren på altanen med kvällssolen sjunkande över karga norska grannöar är en njutning som ingen gourmetrestaurang med vita dukar hittills lyckats att överträffa.
Några pigga vikingar morgonbadar, då barnfamiljerna ännu sover. Havet är uppfriskande, salt och saknar maneter nu på sensommaren.
Sensommarens njutningar
Den fem kilometer långa vandringen in till staden, längs golfbanan till nya designhotellet Quality Spa & Resort, gör oss lagom hungriga för att göra Laholmens gigantiska lunchbuffé rättvisa. Tyvärr har priset ökat i samma takt som ortens popularitet; 79 kronor för fem år sedan har i dag blivit 179 kronor.
- Buffén har blivit så känd och populär bland turister som åker hit över dagen, förklarar servitrisen.
Vi avnjuter landets godaste sillbord, frossar på morgonens räkfångst med en utsikt genom glasväggen som får oss försjunka i gråblå meditativ dvala.
Tur till Koster
Vi passar också på att besöka vackra Koster. Nedanför restaurangen väntar båten, och resan som tar trekvart är i sig en naturupplevelse. Runt dessa öar finns landets artrikaste havsområde och här invigs Sveriges första marina nationalpark den 9:e september. Det är enkelt att inse varför konstnärer och författare, till exempel Evert Taube, Göran Tunström och musikern Plura i Eldkvarn, har inspirerats av de fina badvikarna på ytterskären.
Åter i Strömstad lyxar vi till det och tar in på Crusellska vandrarhemmet med sin sekelskiftescharm. Det blir en avkopplande Spa-behandling i den anrika atmosfären.
Salta, varma bad
Ett besök på hamnrestaurangen Bryggan är ett annat tips. Här kan man få en tomatsoppa och torskfilé för 89 kronor - vilket måste betraktas som ett lunchfynd.
Att ta ett bad på badhuset, med sitt 28-gradiga saltvatten utan klor, har blivit en tradition. Det kan vara litet stimmigt när skolklasser är här, så kom i arla morgonstund. Uppfriskade till kropp och själ tar vi E6:an norrut för en shoppingtur i Nordby shoppingcenter.
Här kan man handla allt från fleecejackor till godis i gigantiska "sockerhangarer". Vi hinner med en tur till norska gränsen och nya Svinesundsbron med sin hänförande utsikt över Idefjorden, innan vi vänder tillbaka mot Strömstad.
Söder om stan ligger Daftö camping med sitt piratland, som tilltalar många barnfamiljer.
Vi fortsätter via småbroar genom miniskärgården, passerar Tjärnö by med sin bullerbykänsla, för att slutligen uppleva solnedgången längst ut på Saltös udde. En mer livgivande, blåmelankolisk utsikt än över dessa mjuka västkustklippor, med sin doft av fiskenät och tång, har jag inte hittat någon annanstans runt vår vackra jord.
FAKTA Strömstad årets turistkommun 2007
2007 utnämndes Strömstad till årets turistkommun. Svensk Handel och Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) motiverade det med stadens: "framgångsrika detaljhandel, pådriven av sommarturism och gränshandeln med Norge samt genom sin topplacering som båtkommun". Strömstad prisades för sina höga antal gästnätter, fritidshus, camping- och båtnätter per invånare. Därefter placerades Åre, Malung, Tanum, Härjedalen, Älvdalen och Storuman.
I våras utnämnde 50 000 besökare på www.barnensturistguide.se Bohuslän till Barnens Turistpris, för bästa semesterregion.
Enligt en undersökning hos 7 500 medlemmar på internetresebyrån Reseguiden semestrade nio av tio svenskar i Sverige i sommar - en majoritet av dem på Västkusten.
I en undersökning på webbkontaktsidan Match.com uppgav hälften av de svenska singlarna där att de skulle semestra på sin hemort. De flesta ressugna singlarna styrde kosan mot Västkusten.
TT Spektra
I våras utnämnde 50 000 besökare på www.barnensturistguide.se Bohuslän till Barnens Turistpris, för bästa semesterregion.
Enligt en undersökning hos 7 500 medlemmar på internetresebyrån Reseguiden semestrade nio av tio svenskar i Sverige i sommar - en majoritet av dem på Västkusten.
I en undersökning på webbkontaktsidan Match.com uppgav hälften av de svenska singlarna där att de skulle semestra på sin hemort. De flesta ressugna singlarna styrde kosan mot Västkusten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!