Saftigt matbröd och härliga smörgåsar

Smaskiga smörgåsar blir allt populärare, inte minst som alternativ till lunchen. Fräscht bröd, läckert pålägg med mycket grönt ger en väl så nyttig lunch.

Potatis och havssalt gör de salta bullarna.

Potatis och havssalt gör de salta bullarna.

Foto: Foto: Dan Strandqvist

Stockholm2009-05-20 06:00
Egentligen är det hur enkelt som helst att göra goda mackor. I princip kan allt som passar i en sallad också läggas på, eller i, en smörgås. Ska man vara riktigt trendig är det italienska pålägg, färska kryddor, bröd med knaprig skorpa och rejäla överhäng med grönsaker som gäller. Ute är svampiga tekakor med räkor, ägg och majonnäs eller siktkaka med pressad skinka och ett symboliskt salladsblad.
Bröd lika viktigt
Förr var det alltid pålägget som styrde i valet av smörgås. I dag har brödet blivit minst lika viktigt. Knaprig skorpa, egen smak och vackert utseende är några grundläggande krav. Smör är inte nödvändigt utan kan mycket väl ersättas med färskost, exempelvis keso eller kesella. Pepparrot, färska örter eller lite ljus fransk senap ger
extra smak åt färskostens neutrala smak.
Pliktskyldig sallad
Grönsaker är en annan mycket viktig ingrediens. Pliktskyldiga salladsblad, tomatklyftor och vridna gurkskivor tillhör historien. Ge i stället smörgåsen höjd och volym med roliga salladssorter, groddar av olika slag, kärnfria oliver, rädisor och lökringar. Fluffa till det, med andra ord.
Till sist pålägget. Ost går bra, men skär gärna en kraftig skiva med kniv. En ordentlig skiva ädelost av något slag är helt rätt. Italiensk mozzarella likaså, eller varför inte fårost, oliver och lökringar.
Kvalitetspålägg
Parmaskinka är överlägsen alla andra skinkor, men knappast något man äter varje dag. Satsa i stället på stekt kalkonbröst i tunna skivor eller en god salami. Dyra pålägg, javisst, men det går inte åt så mycket och jämfört med vad en komplett lunch kostar blir det ändå en bra affär i slutänden.
Möjligheterna att variera en smörgås är oändliga. De anpassas allt oftare till dagens fettsnåla tänkande och blir allt vanligare som lunchmat antingen de köps färdiga eller plockas ihop hemma och hänger med i lunchlådan.
Bildtext 1-2: Hembakade bröd. Hembakat matbröd med lätt salt smak smakar underbart när värmen väl kommer.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 3-6: Salta bullar. Potatis och havssalt gör de salta bullarna.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 7-9: Picknikbröd. Focaccia är ett mjukt och smakrikt bröd bakat med örter, olivolja och hela oliver alternativt rosmarinstekt potatis. Perfekt för utflykten.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 10-11: Frestande mackor. Med fantasi och massor av grönt blir mackorna både vackra och smakrika. Våga ta ut svängarna och du blir rikt belönad!
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 12-13: Smakrik ale. En källarsval ale sitter perfekt till en god smörgås så vida man inte föredrar kaffe eller te.
Foto: Dan Strandqvist
Nästa vecka: Vi håller oss kvar vid bröd och lägger ihop smörgåstårtor att bjuda till skolavslutningar eller andra försommarfester. Smörgåstårtan är praktisk och uppskattad bjudmat när man inte vet hur många som kommer.

//bilder:5
@prio:4
VECKANS RECEPT
Norrländsk focaccia
Till 1 bröd
1 paket matbrödsjäst (50 g)
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl riven västerbottenost
1 msk timjan
12 1/2 dl vetemjöl
olivolja

1. Smula jästen i bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja, riven ost och timjan. Arbeta i 12 dl mjöl i omgångar. Täck och låt jäsa en dryg halvtimme.
2. Arbeta genom degen på arbetsbänken. Platta därefter ut degen och lägg på en smord plåt. Täck och låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.
3. Pensla degen med olivolja och grädda brödet drygt 30 minuter i 200 graders ugn. Låt svalna på galler.
4. Det färdiga brödet delas sedan i fyrkanter som klyvs och fylls med exempelvis rökt kött eller kallrökt lax.

Mozzarellafocaccia
med oliver
Till 1 bröd
1 paket jäst (50 g)
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1 1/2 tsk salt
2 msk olivolja
125 g riven mozarellaost
1 msk timjan
12 1/2 dl vetemjöl
olivolja
2 dl svarta oliver utan kärnor (kan ersättas med rosmarinstekt potatis)
1 tsk flingsalt

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja, riven mozzarella och timjan. Arbeta in 12 dl mjöl i omgångar. Täck och låt jäsa en dryg halvtimme.
2. Arbeta genom degen på arbetsbänken eller i maskin. Platta ut degen i en smord långpanna. Täck och låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.
3. Tryck i ett par deciliter svarta oliver (eller rosmarinstekt potatis) och pensla degen med olivolja. Strö på flingsalt. Grädda brödet 30 minuter i 200 graders ugn. Låt svalna på galler. Gott med italienska charkuterier till.

Salta bullar
Till 12-14 bullar
1 paket matbrödsjäst (50 g)
5 dl ljummet vatten (37 grader)
3 kalla, kokta potatisar
1 tsk salt
14 dl vetemjöl special
1 1/2 dl veteflingor
1 ägg
flingsalt

1. Lös upp jästen i någon deciliter fingervarmt vatten. Riv de kalla, kokta potatisarna fint. Blanda ner den rivna potatisen tillsammans med resterande vatten, salt, veteflingor och nästan allt vetemjöl.
2. Arbeta degen, helst i maskin, till dess att den släpper bunkens kanter och känns slät och smidig. Täck över och låt degen jäsa en dryg halvtimme. Se till att degen inte står i drag, det försämrar jäsförmågan.
3. Arbeta upp degen på bakbord. Arbeta in resterande mjöl och forma degen till en "korv" som sedan delas i 12-14 bitar, vilka formas till runda bröd. Lägg bröden på plåt och jäs ytterligare en knapp halvtimme under bakduk.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg och droppa över lite flingsalt. Grädda bröden mitt i 250 graders ugn cirka 8-10 minuter. Om du vill ha en hård skorpa låter du bröden svalna på galler utan bakduk.
Bra bröd att äta till sallad eller med smakrika ostar.

Snabba bröd
Till 10-12 portionsbröd
7 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1/2 dl matolja
1 paket jäst för söta degar (50 g)
2 1/2 dl mjölk
vallmofrö till garnering

1. Se till att jästen är kylskåpskall, oljan rumstempererad och mjölken fingervarm. Blanda mjöl, socker, salt och olja i matberedarens bunke. Smula ner den kalla jästen.
2. Tillsätt fingertempererad mjölk och arbeta degen 8 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Därefter får degen vila under bakduk i 5 minuter.
3. Forma till runda bullar som vänds i vallmofrö och placeras på plåtar täckta med bakplåtspapper.
4. Jäs bullarna under bakduk cirka 35 minuter.
5. Grädda bullarna i 10 minuter i 225 graders ugn. Duschar man bullarna med vatten i början av gräddningen får de hårdare och frasigare yta. Perfekt frukostbröd. TT Spektra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om