Regeringen vill öka efterfrågan av elcertifikat

De senaste åren har antalet vindkraftprojekt minskat i Sverige. Detta på grund av låga priser på el och elcertifikat, men nu lägger Energimyndigheten fram förslag om ökad andel förnybar energi, vilket välkomnas av Svevinds operative chef Mikael Kyrk.

Energimyndigheten föreslår fler elcertifikat på marknaden för att stimulera till mer förnyelsebar energi som vindkraft. ”Fler elcertifikat kan öka lönsamheten”, säger Svevinds operative chef Mikael Kyrk.

Energimyndigheten föreslår fler elcertifikat på marknaden för att stimulera till mer förnyelsebar energi som vindkraft. ”Fler elcertifikat kan öka lönsamheten”, säger Svevinds operative chef Mikael Kyrk.

Foto: Maria Johansson

STOCKHOLM2014-03-04 13:54

Projektet med 1101 verk i Markbygden lever vidare eftersom Svevind/Enercon har starka finansiärer bakom investeringen. Just nu förhandlar parterna om finansiering av de 77 verk som börjar byggas i vår. De ingår i etapp ett med 314 vindkraftverk.

Andra aktörer, som Skellefteå Kraft, har dock tvekat att investera på grund av priserna på el och elcertifikat. Dit hör 30 fler verk i Blaiken/Storuman. Kraftö vind som vill bygga 25 snurror i Blåsmark har haft betydande problem med att räkna hem projektet, inte minst sedan partnern Alpiq backade. Nu ser det dock ut som om Blåsmarksprojektet kommer i gång i vår.

Priset stiger

Regeringen, som betraktat problemet och som sett hotet att Sverige inte når målet med 26 Twh förnybar el år 2020, uppdrog åt Energimyndigheten att ta fram förslag kring att justera systemet med elcertifikat. Nu är det ute på remiss.

– Det handlar om att öka efterfrågan på certifikaten. Sker det, stiger också priset, säger Gustav Ebenå, chef för enheten operativa styrmedel vid Energimyndigheten.

Han förklarar att det är fyra år sedan systemet sågs över och nu krävs en revidering för att få fart på byggandet av förnyelsebar energi.

I dag är priset för ett elcertifikat cirka 200 kronor, men ska vindkraftsbranschen kunna räkna hem projekten krävs mer betalt och den höjningen landar på elabonnenternas notor. För en vanlig villaägare som förbrukar 20 000 kWh per år handlar det om en höjning med 360–700 kronor per år.

– Nu krävs det att investeringarna ökar för att Sverige ska nå målet år 2020, säger enhetschefen.

Ökad andel

Kortfattat handlar Energimyndighetens förslag om att andelen förnyelsebar el som ingår i energibolagens totala försäljning måste öka vilket ska ske från år 2016. Svevinds operative chef Mikael Kyrk välkomnar förslaget som kan påverka Markbygdenprojektet positivt.

– Att höja efterfrågan på elcertifikat kan bidra till att öka lönsamheten för oss, säger Kyrk, som ändå vill ha ett annat system än elcertifikat.

– De har inte fungerat eftersom priset på dem gått ned när elpriset sjunkit. Jag vill hellre ha ett system med ett fast pris, säger Svevinds operative chef.

Elcertifikat

Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem för producenter av förnybar el som har funnits i Sverige sedan år 2003. Sedan införandet har elcertifikatsystemet levererat 18 TWh förnybar el i Sverige. Av dessa står vindkraften för 53 procent och biokraften för 39 procent. Idag är priset på ett elcertifikat cirka 200 kronor.

Källa: Energimyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!