I en tidigare lämnad utredning föreslogs bland annat att miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid skulle premieras vid inköpstillfället genom en bonus, medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid skulle belastas med högre skatt. Det fick omedelbart kritik av organisationen Motormännen.
Det så kallade bonus–malus-systemet skulle omfatta personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar av fordonsår 2018 eller senare som registrerats i vägtrafikregistret den 1 januari 2018 eller senare. Förslaget gick ut på att malusregeln skulle regleras ii vägtrafikskattelagen och bonusdelen regleras i förordningen om supermiljöbilspremie.
Fredrik Daveby, vd för Motormännens riksförbund säger i ett pressmeddelande att regeringen har tagit fasta på stora delar av organisationens kritik eftersom skatten på befintliga bilar inte ändras.
– Vi har hela tiden påtalat att den ökade skatten på befintliga bilar inte hjälper någon att byta till en mer klimatsmart bil. Det skulle bara blivit en kostnad, säger Daveby.
Han är nöjd över att regeringen ändrar sig på den punkten och att bonusen när man köper miljöbil ökar. I dag pendlar den mellan 7 500 kronor till 45 000 kronor. Nu föreslås en höjning från 10 000 kronor upp till 60 000 kronor. Samtidigt bli skatten för de största bilarna något högre under de tre första åren efter köp.
– För många konsumenter ökar chansen att räkna hem affären i att köpa en klimatsmart bil. Eftersom förslaget också undantar etanol- och gasbilar från förhöjd skatt lär utbudet av sådana modeller bli mycket större än vad det är idag, säger Daveby.