Piteåelev bäste talare

Viktor Lindström blev bäste talare och hans tre kamrater från Strömbackaskolan i Piteå knep en tredjeplats när Ungdomsriksdagen genomfördes i Riksdagshuset i Stockholm den gångna helgen.

Alexander Persson, Viktor Lindström och Alexander Lindqvist SA 3A var framgångsrika delegater vid Ungdomsriksdagen 2014. På bilden saknas Dennis Engman.

Alexander Persson, Viktor Lindström och Alexander Lindqvist SA 3A var framgångsrika delegater vid Ungdomsriksdagen 2014. På bilden saknas Dennis Engman.

Foto: Piteå kommun

STOCKHOLM2014-02-05 17:46

Intresset för den årligt återkommande Ungdomsriksdagen är stort. I år fanns 349 elever från 24 av landets 29 valkretsar på plats.

Talmannen Per Westerberg öppnade mötet som innehöll tävlingsmoment under temat; Allmän miljö- och naturvård, omfördelning av pengar till internationella klimatinvesteringar.

Bäste talare

Piteå representerades av fyra elever från Strömbackaskolans samhällsprogram, Viktor Lindström, Alexander Persson, Dennis Engman och Alexander Lindqvist från SA3A.

Efter debatten delades två priser ut, ett till debattens bästa retoriska insats och ett till bästa fristående motion.

Piteåkvartetten kammade hem två priser. Dels utsågs Viktor Lindström som Ungdomsriksdagens bäste talare med motiveringen ”för att med en stark metafor ha tydliggjort behovet av att skyndsamt ingripa för att lösa de globala miljöproblemen.”

För motionen om korruption i Sverige placerade sig kvartetten topp tre.

Tände

Det var i höstas vid ett nationellt FN-rollspel som läraren Annika Nilsson uppmärksammade informationen angående Ungdomsriksdagen som skulle hållas i slutet av januari.

Samhällsläraren Jan Enström kollade av intresset i sina klasser och de fyra eleverna nappade på idén. De har jobbat utanför skoltid med att sätta sig in i frågorna, slipa argument och formulera motion och anförande.

Måhända är kvartetten framtiden för den lokala kommunpolitiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om