Pasta på nytt sätt
Pasta är mättande. Och tillsammans med massor av köttiga eller gräddiga såser är det nästan så man går ner för räkning efter maten. Nu tänker vi lättare och bjuder pastan med plockiga tillbehör och snålt med sås eller kanske i spännande paket.
Tortellini med svampfyllning, lax, räkor, avokado och en mild sås. Godare pasta är svår att hitta.
Foto:
För att koka god pasta behövs en rejäl kastrull. Och då menar jag verkligen rejäl. Till och med jag som är van med stora kastruller från krogköken kan tycka att det ser överdrivet ut när en vid 10-literskastrull placeras på hemmaspisen, men det är ungefär så stort kärl som behövs även om den bara fylls till drygt hälften med vatten.
Ska vara salt
Skippa det där med olja i kokvattnet. Talesättet att ljuta olja på vågorna har inget med pasta att göra, åtminstone inte numer då vi kan reglera koket med knappen på spisen. Däremot ska vattnet vara salt, ungefär en halv matsked per liter vatten. Vattnet ska koka när pastan läggs i och när den har lagom tuggmotstånd ska den bums ur vattnet, i praktiken tippas upp i durkslag. Om du vill kan lite av det stärkelserika vattnet sparas och användas i stället för vanligt vatten i en sås att bjuda till.
Först nu, när pastan har kokat och hunnit rinna av är det dags för fett. God olivolja, rumsvarmt smör och några varv på svartpepparkvarnen och du har en pasta som går att njuta helt utan andra tillbehör om man känner för det. Och du, det där med ketchupbombad pasta kan vi väl vänja oss av med en gång för alla.
//bilder:6
Bildtext 1. Nya tag. Hur ruggigt mätt blir man inte av traditionell lasagne? Slå in en kryddig köttfärs i plattorna i stället och överraska med spännande pastaknyten.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 2. Mer fibrer. Fullkornspasta, gärna på dinkelvete, innehåller mer nyttiga fibrer.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 3. Olja eller smör? Det är en myt att man måste ha olja i pastakastrullen. Däremot kan man lägga i en smörklick i den redan färdigkokta pastan.
Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Bildtext 4-5. Spännande. Foto: Dan Strandqvist
Bildtext: 6-7. Pastaknyten. Klart annorlunda sätt att använda färska lasagneplattor. Här fyllda med kryddig köttfärs, men valmöjligheterna är oändliga.
Foto: Dan Strandqvist
VECKANS RECEPT
Svampfyllda tortellini med lax, räkor och avokado
För 4 personer
400 g tortellini med karl-johansvampfyllning
300 g laxfilé
200 g skalade räkor
2 avokado
smör och rapsolja
Till såsen:
2 dl grädde
2 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 msk konc. kycklingfond
maizena till redning
salt och peppar
1. Skär laxen i bitar med ungefär 3 centimeters sida. Avokadon delas, kärnorna plockas bort och fruktköttet skedas ur och skärs i bitar.
2. Koka tortellinin i saltat vatten. Normalt brukar de bli klara efter 6-7 minuter, men kolla på förpackningen så de inte blir överkokta.
3. Koka upp vatten, grädde och vin. Tillsätt kycklingfond och red med maizena till krämig konsistens. Sjud såsen 5 minuter innan den smakas av med salt och vitpeppar.
4. Stek laxbitarna i lika delar smör och rapsolja.
5. Låt pastan rinna av i durkslag. Fördela den på tallrikar och ringla sås över. Toppa med lax, räkor och avokado.
Pastaknyten med kryddig köttfärs
För 4 personer
500 g blandfärs 70/30
1 vitlöksklyfta
1 msk basilikapesto
1 msk finhackad timjan
1/2 msk konc. kalvfond
3-4 msk rödvin
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
8 färska stora lasagneplattor
1 purjolök
Till servering:
1 burk kryddig tomatsås/salsa
färskriven parmesanost
blandade salladsblad
1. Bryn köttfärsen i olivolja. Pressa i vitlök och tillsätt pesto, hackad timjan, kalvfond och vin. Sänk värmen så köttfärsen snarare blir en röra än sås. Krydda med salt och peppar.
2. Koka upp vatten i en stor, vid kastrull. Lägg ner lasagneplattorna i det kokande vattnet och fiska upp dem efter 15-20 sekunder när de har mjuknat. Skär långa remsor av purjolökens ytterblad. Låt även de få ett snabbt dopp i det kokande vattnet så de blir smidiga.
3. Forma köttfärsen till 5 centimeter stora köttbullar. Placera en bulle på varje lasagneplatta, vik upp och knyt ihop med purjolöksstrimlor. Lite bökigt, men är man två går det lättare.
4. Sjud paketen knappt 4 minuter och servera med blandade blad, ljummen tomatsås (mikron är helt okej) och färskriven parmesanost.
Pastejfylld fläskfilé
med madeirasås
För 4 personer
600 g fläskfilé
100 g bakad leverpastej
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 msk olivolja
smör och rapsolja
Till såsen:
1 gul lök
1 liten morot
4 msk grovhackad persilja, gärna stjälkar
1/2 tsk grovt krossad vitpeppar
2 msk smör
3 dl vatten
1 dl madeira
1 1/2 msk konc. kalvfond
maizena till redning
sojakulör
salt
1. Börja med såsen. Skala och hacka lök och morot grovt. Skölj och hacka persiljan. Stöt vitpeppar lätt. Fräs allt i kastrull med smör. Tillsätt vatten och madeira. Smaksätt med koncentrerad kalvfond och låt allt koka upp.
2. Lös några matskedar maizena i lika mycket vatten. Slå blandningen i kastrullen i omgångar till dess såsen blir simmig. Sjud såsen minst fem minuter. Smaka av med salt innan såsen silas. Om man vill ha mörkare sås kan den färgas lätt med sojakulör.
3. Putsa och skär fläskfilén i tre centimeter tjocka skivor som bankas ut. Rör bakad leverpastej med pressad vitlök och mortelstötta örtkryddor och olivolja. Fördela pastejen på köttskivorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare.
4. Bryn ruladerna hastigt runt om med smör och olja i medelvarm panna. Lägg över till ugnssäker form och efterstek 3-4 minuter i 200 graders ugn. Ta bort tandpetarna och bjud ruladerna med nykokt pasta och madeirasås.
För 4 personer
400 g tortellini med karl-johansvampfyllning
300 g laxfilé
200 g skalade räkor
2 avokado
smör och rapsolja
Till såsen:
2 dl grädde
2 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 msk konc. kycklingfond
maizena till redning
salt och peppar
1. Skär laxen i bitar med ungefär 3 centimeters sida. Avokadon delas, kärnorna plockas bort och fruktköttet skedas ur och skärs i bitar.
2. Koka tortellinin i saltat vatten. Normalt brukar de bli klara efter 6-7 minuter, men kolla på förpackningen så de inte blir överkokta.
3. Koka upp vatten, grädde och vin. Tillsätt kycklingfond och red med maizena till krämig konsistens. Sjud såsen 5 minuter innan den smakas av med salt och vitpeppar.
4. Stek laxbitarna i lika delar smör och rapsolja.
5. Låt pastan rinna av i durkslag. Fördela den på tallrikar och ringla sås över. Toppa med lax, räkor och avokado.
Pastaknyten med kryddig köttfärs
För 4 personer
500 g blandfärs 70/30
1 vitlöksklyfta
1 msk basilikapesto
1 msk finhackad timjan
1/2 msk konc. kalvfond
3-4 msk rödvin
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
8 färska stora lasagneplattor
1 purjolök
Till servering:
1 burk kryddig tomatsås/salsa
färskriven parmesanost
blandade salladsblad
1. Bryn köttfärsen i olivolja. Pressa i vitlök och tillsätt pesto, hackad timjan, kalvfond och vin. Sänk värmen så köttfärsen snarare blir en röra än sås. Krydda med salt och peppar.
2. Koka upp vatten i en stor, vid kastrull. Lägg ner lasagneplattorna i det kokande vattnet och fiska upp dem efter 15-20 sekunder när de har mjuknat. Skär långa remsor av purjolökens ytterblad. Låt även de få ett snabbt dopp i det kokande vattnet så de blir smidiga.
3. Forma köttfärsen till 5 centimeter stora köttbullar. Placera en bulle på varje lasagneplatta, vik upp och knyt ihop med purjolöksstrimlor. Lite bökigt, men är man två går det lättare.
4. Sjud paketen knappt 4 minuter och servera med blandade blad, ljummen tomatsås (mikron är helt okej) och färskriven parmesanost.
Pastejfylld fläskfilé
med madeirasås
För 4 personer
600 g fläskfilé
100 g bakad leverpastej
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 msk olivolja
smör och rapsolja
Till såsen:
1 gul lök
1 liten morot
4 msk grovhackad persilja, gärna stjälkar
1/2 tsk grovt krossad vitpeppar
2 msk smör
3 dl vatten
1 dl madeira
1 1/2 msk konc. kalvfond
maizena till redning
sojakulör
salt
1. Börja med såsen. Skala och hacka lök och morot grovt. Skölj och hacka persiljan. Stöt vitpeppar lätt. Fräs allt i kastrull med smör. Tillsätt vatten och madeira. Smaksätt med koncentrerad kalvfond och låt allt koka upp.
2. Lös några matskedar maizena i lika mycket vatten. Slå blandningen i kastrullen i omgångar till dess såsen blir simmig. Sjud såsen minst fem minuter. Smaka av med salt innan såsen silas. Om man vill ha mörkare sås kan den färgas lätt med sojakulör.
3. Putsa och skär fläskfilén i tre centimeter tjocka skivor som bankas ut. Rör bakad leverpastej med pressad vitlök och mortelstötta örtkryddor och olivolja. Fördela pastejen på köttskivorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare.
4. Bryn ruladerna hastigt runt om med smör och olja i medelvarm panna. Lägg över till ugnssäker form och efterstek 3-4 minuter i 200 graders ugn. Ta bort tandpetarna och bjud ruladerna med nykokt pasta och madeirasås.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!