Nya spännande smaker från grillen
Låt inte affärens utbud av överkryddat fläskkött styra dina grillvanor. Lär känna din grill och dess möjligheter och begränsningar. Ofta har du bättre grejer än du tror på uteplatsen. Så det är bara att sätta igång med grillad frukt, sallad med grillad ost eller varför inte grilla en hel rostbiff över glödande träkol.
Låt inte grillningen stanna vid färdigkryddade köttbitar från affären. Ta ut svängarna, kanske med färska frukter på grillen.
Foto: Dan Strandqvist
Grilla efterrätten
Frukt på grillen är inget nytt, men ändå blir alla smått lyriska när resultatet sätts fram. Färsk, grillad ananas toppad med ljust muscovadoråsocker blandat med lönnsirap låter som en översöt dessert men i praktiken upplevs den som fräsch och frisk. Vill man ändå gå mer åt det syrliga hållet kan man grilla blandade frukter och toppa med smaksatt balsamvinäger. Här använder vi en tjockflytande dadelbalsamvinäger, men det finns många andra bär- eller fruktsmaksatta vinägersorter som funkar minst lika bra. Våga prova och du blir rikt belönad.
Har man tiden på sin sida ska man absolut prova att grilla stora köttbitar. Rostbiff, hel entrecote eller biffrad blir aldrig så saftig och god som då den grillas hel. Gnid in köttet med kryddor, stick in en stektermometer och grilla över indirekt värme. Det innebär att du föser ut grillkolen mot kanterna och sätter en form med vatten i mitten. Köttet placeras över formen. Tekniken gör att köttet blir grillat utan att ytan blir bränd trots att tillagningen kan ta långt över en timme.
VECKANS RECEPT
Träkolsgrillad rostbiff
(Kräver träkolsgrill med lock och bottenventil)
Till 4-6 personer
1 kg rostbiff alt. fransyska, entrecote eller biffrad
1 msk rapsolja
1 tsk konc. ox- eller kalvfond
salt och svartpeppar
1. Putsa bort eventuella senor eller fettpartier som är synliga utanpå köttet. Gnid in köttet med en blandning av rapsolja och koncentrerad ox- eller kalvfond. Avsluta med att salta och peppra köttet och klappa in kryddorna med handflatan. Tryck in en stektermometer i köttets tjockaste del.
2. Fyll grillen med ganska mycket grillkol och tänd på. När glöden börjar bli fin, rakar man ut den mot kanterna med en liten spade eller liknande så man får ner en form mitt i grillen. Fyll formen med vatten, lägg på gallret och placera köttet mitt över vattenformen.
3. Öppna botten- och toppventilen nästan helt och lägg på locket. Kontrollera några gånger att glöden inte brinner ut under tillagningen. Köttet är klart när kärntemperaturen ligger strax under 60 grader.
4. Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i minst 10 minuter innan det skivas upp.
Varm rostbiff kan serveras i centimetertjocka skivor på samma sätt som portionsgrillat kött.
Sallad med grillad halloumi
(Kan göras på alla typer av grillar)
Till 4 personer
400 g halloumi
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar
Att äta till:
blandade salladsblad
körbärstomater
basilika
1. Skär osten i centimetertjocka skivor med lutande kniv för att få så stora skivor som möjligt. Pensla osten med en matsked olivolja. Krydda med svartpeppar, men salta inte - osten är salt så det räcker.
2. Blanda samman olika blad med halva körsbärstomater och riven basilika. Blanda de två matskedar olivolja som återstår med vinäger.
3. Grilla osten ett par minuter per sida över fin glöd. Fördela osten över salladen och ringla över dressingen. Garnera med några blad basilika och servera. Grillad halloumi smakar gott både varm som kall.
Grillad frukt med dadelbalsamvinäger
(Kan göras på alla typer av grillar)
Till 4 personer
1 honungsmelon
1 färsk ananas
1 liter färska, fasta jordgubbar
1 msk dadelbalsamvinäger (eller annan frukt- eller bärvinäger)
1 msk strösocker
Att äta till:
vispad, kyld grädde
1. Skär melon och ananas i ungefär 2 centimeter tjocka skivor. Skär bort det hårda skalet på båda frukterna. Skär även bort den hårda mittbiten från ananasskivorna samt peta bort kärnhuset mitt i melonen. Jordgubbarna grillas med fästet kvar.
2. Grilla melon och ananas ungefär 2 minuter per sida. Jordgubbarna grillas sammanlagt ett par minuter och måste rullas runt några gånger för att inte bli övergrillade och mosiga.
3. Lägg upp frukten på tallrikar. För att få kontrastverkan med sockret är mörka tallrikar att föredra. Ringla över dadelbalsamvinägern och strö över socker. Serveras med en klick riktigt kall, vispad grädde.
Grillad ananas med muscovadoråsocker
(Kan göras på alla typer av grillar)
Till 4 personer
1 mogen ananas
Till servering:
1 msk ljust muscovadoråsocker
2-3 msk lönnsirap eller färdig karamellsås
iskall vispad grädde
1. Skala och skär ananasen i tjocka skivor. Skär bort rotstocken i mitten med en vass skalkniv, om möjligt utan att ananasringen går sönder. Grilla ananasskivorna ett par minuter på vardera sidan. Lägg över till serveringstallrikar och smula över lite muscovadoråsocker.
2. Ringla över lönnsirap, alternativt färdig karamellsås, och dekorera tallrikarna med bitar av blasten från frukten.
3. Serveras med iskall, hårt vispad grädde.
TT Spektra
(Kräver träkolsgrill med lock och bottenventil)
Till 4-6 personer
1 kg rostbiff alt. fransyska, entrecote eller biffrad
1 msk rapsolja
1 tsk konc. ox- eller kalvfond
salt och svartpeppar
1. Putsa bort eventuella senor eller fettpartier som är synliga utanpå köttet. Gnid in köttet med en blandning av rapsolja och koncentrerad ox- eller kalvfond. Avsluta med att salta och peppra köttet och klappa in kryddorna med handflatan. Tryck in en stektermometer i köttets tjockaste del.
2. Fyll grillen med ganska mycket grillkol och tänd på. När glöden börjar bli fin, rakar man ut den mot kanterna med en liten spade eller liknande så man får ner en form mitt i grillen. Fyll formen med vatten, lägg på gallret och placera köttet mitt över vattenformen.
3. Öppna botten- och toppventilen nästan helt och lägg på locket. Kontrollera några gånger att glöden inte brinner ut under tillagningen. Köttet är klart när kärntemperaturen ligger strax under 60 grader.
4. Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i minst 10 minuter innan det skivas upp.
Varm rostbiff kan serveras i centimetertjocka skivor på samma sätt som portionsgrillat kött.
Sallad med grillad halloumi
(Kan göras på alla typer av grillar)
Till 4 personer
400 g halloumi
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar
Att äta till:
blandade salladsblad
körbärstomater
basilika
1. Skär osten i centimetertjocka skivor med lutande kniv för att få så stora skivor som möjligt. Pensla osten med en matsked olivolja. Krydda med svartpeppar, men salta inte - osten är salt så det räcker.
2. Blanda samman olika blad med halva körsbärstomater och riven basilika. Blanda de två matskedar olivolja som återstår med vinäger.
3. Grilla osten ett par minuter per sida över fin glöd. Fördela osten över salladen och ringla över dressingen. Garnera med några blad basilika och servera. Grillad halloumi smakar gott både varm som kall.
Grillad frukt med dadelbalsamvinäger
(Kan göras på alla typer av grillar)
Till 4 personer
1 honungsmelon
1 färsk ananas
1 liter färska, fasta jordgubbar
1 msk dadelbalsamvinäger (eller annan frukt- eller bärvinäger)
1 msk strösocker
Att äta till:
vispad, kyld grädde
1. Skär melon och ananas i ungefär 2 centimeter tjocka skivor. Skär bort det hårda skalet på båda frukterna. Skär även bort den hårda mittbiten från ananasskivorna samt peta bort kärnhuset mitt i melonen. Jordgubbarna grillas med fästet kvar.
2. Grilla melon och ananas ungefär 2 minuter per sida. Jordgubbarna grillas sammanlagt ett par minuter och måste rullas runt några gånger för att inte bli övergrillade och mosiga.
3. Lägg upp frukten på tallrikar. För att få kontrastverkan med sockret är mörka tallrikar att föredra. Ringla över dadelbalsamvinägern och strö över socker. Serveras med en klick riktigt kall, vispad grädde.
Grillad ananas med muscovadoråsocker
(Kan göras på alla typer av grillar)
Till 4 personer
1 mogen ananas
Till servering:
1 msk ljust muscovadoråsocker
2-3 msk lönnsirap eller färdig karamellsås
iskall vispad grädde
1. Skala och skär ananasen i tjocka skivor. Skär bort rotstocken i mitten med en vass skalkniv, om möjligt utan att ananasringen går sönder. Grilla ananasskivorna ett par minuter på vardera sidan. Lägg över till serveringstallrikar och smula över lite muscovadoråsocker.
2. Ringla över lönnsirap, alternativt färdig karamellsås, och dekorera tallrikarna med bitar av blasten från frukten.
3. Serveras med iskall, hårt vispad grädde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!