Nya och gamla recept på semlor till fettisdag

Semlan är en urgammal festbulle med anor. I sina tidigaste former kryddades den med kummin. Först en bit in på 1800-talet kom mandelmassefyllning och ungefär 100 år senare fick en konditor på Gotland idén att spritsa vispad grädde under locket. Nu tar vi oss friheten att smaksätta semlorna på nytt sätt.

Semlebullar ska jäsas ordentligt. Med röd jäst för söta degar klarar man sig utan kemiska jäsmedel som hjorthornssalt (E 503) eller bakpulver (E 450 och E 500).

Semlebullar ska jäsas ordentligt. Med röd jäst för söta degar klarar man sig utan kemiska jäsmedel som hjorthornssalt (E 503) eller bakpulver (E 450 och E 500).

Foto:

Stockholm2009-02-19 06:00
Semlan, eller hetväggen, var från början en festbulle bakad på vete, eller similia som är mjölets latinska namn och sannolikt det som namngivit semlan. Bullarna serverades på fettisdagen som var en dag av frosseri inför den stundande fastan i det på den tiden katolska Sverige. Fastan varade sedan fram till påsk och då skulle man leva på sparlåga. För så där 500 år sedan kallades bullarna för hetvägg och var bakade som kilar, det vill säga trekanter. Namnet hetvägg kommer från tyskans "heisse wecken" som betyder varma kilar.
Ändrat namn
På 1700-talet fick hetväggarna sin nuvarande runda form och åts med varm mjölk, gärna smaksatt med kryddor i den mån det fanns. I mitten av 1800-talet tröttnade man på att kalla de runda bullarna för varma kilar och de bytte namn till fettisdagsbullar eller fastlagsbullar.
Olika smaker
I takt med att fastan blir en allt mer avlägsen företeelse har beteckningen semla blivit den vanligaste beteckningen för bakverket.
På senare tid har nya typer av semlor sett dagens ljus. Det kan vara allt från saffranssemlor där bullen smaksätts med saffran eller så kallade wienersemlor som bakas av smördeg, det vill säga samma deg som används till wienerbröd. Här håller vi oss till den traditionella bullen men experimenterar lite med fyllningen. En skogs- och trädgårdssemla smaksatt med bär från just skog och trädgård förvandlar semlan till en bakelse. Citrussemlorna smaksätts med lemon curd, en sötsyrlig marmelad som finns att köpa färdig, samt apelsin. Friskt och fräscht för alla som tycker att vanliga semlor blir lite söta i överkant.
FAKTA Semlor
Semlor
10-12 st.
100 g smör
3 dl mjölk, 3 %
1 1/2 paket röd jäst, 75 g
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
9 1/2 dl vetemjöl
Till pensling:
1 ägg
Till fyllning och garnering:
150 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
4 msk florsocker

1. Smält smöret i kastrull. Slå i mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en degskål och lös upp den i lite degvätska.
2. Tillsätt resterande degvätska, salt, strösocker och ett ägg. Tillsätt vetemjöl i omgångar. Arbeta ihop och jäs under bakduk i 30 minuter.
3. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två rullar som i sin tur delas i 5-6 bitar. Rulla till runda bullar som läggs på plåt täckt med bakplåtspapper. Täck med handduk och jäs 30 minuter till.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem 9-11 minuter mitt i 250 graders ugn. Låt svalna på galler under duk.
5. Klipp eller skär loss lock och ta ut lite av inkråmet när bullarna svalnat. Hacka det som plockas ut och blanda med mandelmassa. Lägg tillbaka fyllningen. Spritsa vispad grädde och lägg tillbaka locken. Sikta över florsocker först när semlorna ska serveras.

Mandelmassa
ca 250 g (räcker till ca 15 semlor)
100 g sötmandel
200 g florsocker
1 äggvita

1. Skålla mandeln, det vill säga lägg den i kokande vatten en knapp minut, sila bort vattnet och häll ut mandlarna på ren, kraftig handduk. Gnid mandlarna i handduken så skalen lossnar. Lägg den skalade mandeln i matberedaren med kniven monterad.
2. Grovhacka mandeln cirka 10 sekunder. Tillsätt florsocker och kör 10-15 sekunder till.
3. Avsluta med äggvita och kör sedan till dess ingredienserna går ihop till en slät massa. Mandelmassan förvaras i plastpåse eller burk med tättslutande lock.

Skogs- och trädgårdssemlor
5-6 semlor
1/2 sats semlebullar
Till fyllning och garnering:
75 g mandelmassa
2 dl blåbär, frysta går bra
5-6 färska jordgubbar
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker

1. Baka bullarna enligt receptet här intill. Klipp eller skär loss lock och ta bort lite av inkråmet med en gaffel. Hacka det som plockats ur och blanda med mandelmassa och en matsked grädde. Lägg tillbaka fyllningen i bullarna.
2. Vispa grädden hårt och blanda ner blåbär (frysta bär måste tinas innan annars vätskar sig grädden). Spritsa på grädden med spritspåse utan tyll, det vill säga bara påsen med stor öppning, och sätt tillbaka locken lite på sniskan.
3. Sikta över florsocker och kläm fast en jordgubbe i grädden.

Citrussemlor
5-6 semlor
1/2 sats semlebullar
Till fyllning och garnering:
50 g mandelmassa
50 g lemon curd (finns färdig bland marmelader i butiken)
1 apelsin
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker

1. Baka bullar, klipp loss lock och peta ur inkråmet som hackas. Skala en apelsin och skär loss 5-6 klyftor mellan hinnorna med vass kniv.
2. Pressa ut saften ur frukten som blev kvar och blanda med inkråm, mandelmassa och lemon curd. Fyll semlorna med blandningen.
3. Vispa grädden hårt och spritsa den på semlorna. Toppa med lock och sikta över florsocker. Avslutningsvis garneras semlorna med apelsinklyftor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om