Avhopparjouren startades som ett försöksprojekt av Stockholmspolisen i mars 2012. Behovet har visat sig vara betydligt större än man trott, varje vecka ringer personer som vill veta hur det fungerar, vad man kan få hjälp med och hur.
- Många som ringer är under 30 år. De har en lång historia av kriminalitet och är med i något gäng. Det kan också vara oroliga föräldrar eller andra anhöriga som kontaktar oss, säger kommissarie Mikael Liljegren, som är ansvarig för avhopparjouren.
Cirka 80 personer har ringt jouren. 13 har fått hjälp att byta liv. Ett typiskt exempel är en (ung) man som svurit livslång lojalitet till ett etniskt gatugäng eller kriminellt mc-gäng, organisationer som man sedan inte så lätt lämnar. Hittills är det medlemmar i storstadsgäng som fått hjälp, men problemet finns över hela landet och verksamheten kan komma att utvidgas och permanentas om försöket faller väl ut.
- Det har gått bra för flera av dem som kontaktat oss, men det är för tidigt att dra några slutsatser. Är du motiverad är den stora utmaningen egentligen inte att hoppa av, utan att hitta något nytt att komma till, säger Hiljegren.
När en person tar kontakt, görs en bedömning av motivation och eventuell hotbild. Finns en sådan, kan personen få hjälp med hemligt boende, ny identitet och så vidare.
Men enligt Hiljegren behövs gemensamma insatser från flera myndigheter för att avhoppet ska ha en chans, det gäller att hitta jobb, börja studera - att byta liv, helt enkelt. Jouren nås dygnet runt via telefon till 020-412 000.