Nu går vi mot mörkare tider

Kämpa, solen! Vi älskar när du lyser upp våra dagar.Men solen viker sig inte för smicker. Sommarsolståndet är här och vi går mot mörkare tider ännu en gång.

I kväll införr sommarsolståndet klockan 18.30 för att vara exakt. Därmed har årets ljusaste dag passerat. Men det dröjer åtminstone någon vecka innan förändringen märks (Arkivbild)

I kväll införr sommarsolståndet klockan 18.30 för att vara exakt. Därmed har årets ljusaste dag passerat. Men det dröjer åtminstone någon vecka innan förändringen märks (Arkivbild)

Foto: Fredrik Varfjell

Stockholm2015-06-21 19:14

Klockan 18.38 i kväll den 21 juni. Precis då stod solen som högst på norra halvklotet i år. Därmed är årets längsta dag kommen.

– Det här är dagen när vi får den absolut kortaste skuggan på hela året, säger docent Maria Sundin på institutionen för fysik vid Göteborgs universitet.

Vi kan inte göra något åt det. Det handlar ju om jordaxelns lutning.

– Sommarsolståndet inträffar vid en väldigt exakt tidpunkt varje år. Just den här gången lutar vi allra mest mot solen klockan 18.38. Jordens bana har vi så bra koll på att vi vet exakt när detta sker, säger Sundin.

Men de som gillar ljusa kvällar behöver inte oroa sig för en höstdepression redan i juni.

– Vid vinter- och sommarsolståndet är det väldigt små förändringar och man märker det inte så tydligt. Det är egentligen först vid höst- och vårdagjämningen som man från dag till dag kan märka hur det blir ljusare eller mörkare, säger Maria Sundin.

Se det från den ljusa sidan i stället, tycker hon.

– Nu är vi mitt inne i den ljusaste perioden på året och det finns mycket ljus kvar ett bra tag till.

– Jag skänker definitivt sommarsolståndet en tanke klockan 18.38. Men någon annan tradition har jag inte hunnit skapa, säger Sundin. (TT)

Fakta: Sommarsolståndet

Sommarsolståndet är tidpunkten på året när solen står som högst på himlen på norra halvklotet.

Solen står då i zenit precis över Kräftans vändkrets som sträcker sig i en linje över Sahara i Afrika, österut över Arabiska halvön, norra Indien, norra Stilla havet, Mexiko och Västindien.

På södra halvklotet råder omvända förhållanden, där infaller sommarsolståndet vid vårt vintersolstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om