Nu är paltsemlan här

Nymodigheterna duggar tätt och inte heller Pitebornas nationalrätt är helig. För nu är den här – paltsemlan. Med traditionalister kan andas ut. Både ingredienser och tillbehör är sig lika.

Skaparen av paltsemlan heter Niklas Ökvist. Som utflyttad Pitebo har han lärt sig koka egen palt – men mormors är fortfarande bäst.

Skaparen av paltsemlan heter Niklas Ökvist. Som utflyttad Pitebo har han lärt sig koka egen palt – men mormors är fortfarande bäst.

Foto: Niklas Ökvist

Stockholm2016-02-13 06:00

.

Bakom paltsemlan står en föredetta Pitebo såklart.

Niklas Ökvist är 25 år och bor i Stockholm, men har sitt ursprung i Norrfjärden.

Till vardags jobbar han som fibertekniker.

Och så har han ju skapat paltsemlan, såklart.

.

Hur du kom på skapelsen?

– Idén till paltsemlan har legat i bakhuvudet sedan de olika semmelvarianterna började snurra på internet. När jag såg en skagensemla kände jag att det var dags för paltsemlan.

.

Men palt med grädde är ingen given kombination?

– Nej! Beståndsdelarna är samma som i en vanlig paltmiddag. Palt, fläsk, lingonsylt och smör, bara upplagt i semmelform.

.

Vem bjuder du på paltsemla?

– Har ett gäng paltälskande vänner här i Stockholm som visat intresse, så det blir väl dem jag bjuder.

.

Vad är din relation till palt i allmänhet?

– Mormors palt har såklart alltid varit en höjdpunkt, så när jag flyttade söderut var jag ju tvungen att lära mig göra palt själv. Gör palt varannan månad ungefär och börjar kunna det, men mormors är fortfarande bäst.

Niklas Ökvist

Ålder: 25 år.

Bor: Stockholm.

Kommer från: Norrfjärden.

Aktuell: Med sin skapelse paltsemlan.

Gör: Fibertekniker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om