Nu är det vår - bjud in till lättlagad sparrisfest
Ingen grönsak kan mäta sig med sparris när det gäller att signalera att nu är det vår.
Det krävs lite mer fingertoppskänsla att lyckas med vit sparris än med grön.
Foto: Dan Strandqvist
Egentligen finns det hur många orsaker som helst att ställa till med en vårfest. För mig räcker det med det faktum att våren är här. Behöver man fler anledningar visar en blick i almanackan att årstiden är fylld av helger och klämdagar. Räcker inte det kan man alltid plocka fram svenska flaggan och fira prins Carl Philip som fyller 30 år den 13 maj.
Vit först
Vit och grön sparris är egentligen samma växt, med den skillnaden att den vita skördas innan den ens kommit upp ur jorden. Väl uppe i solljuset skiftar den färg till grönt och låter man allt växa vidare slutar det med en hög, ganska risig buske. Begreppet primör kan inte få en tydligare representant, vare sig man gräver upp skotten från underjorden eller hugger av dem när de tittat upp. Den som väntar går miste om hela härligheten, för som buske är sparrisen varken god eller vacker.
Koka lätt
All sparris ska hanteras med stor försiktighet. Tänk på det redan på väg hem från affären. Sparris trivs definitivt inte i en överfylld plastkasse. Bär hem försiktigt, ge den extra sprödhet genom att lägga den i kallt vatten och tillaga inte mer än nödvändigt. Grön sparris behöver inte kokas mer än 4-5 minuter. Vit cirka 8-10 förutsatt att den är färsk. Har den legat en tid innan kokning kräver den längre koktid. Bästa sättet att kolla kokningen är med provsticka i den nedre delen av sparrisen. Jag tycker att den är godare lätt krispig än mjuk.
Enklaste sättet att servera färsk sparris är med rört smör. Lyxigaste är med hemvispad citronhollandaise eller varför inte med pasta eller som garnering till mat med tydlig vårkänsla. I köttsammanhang handlar det om unga djur som kyckling, lamm och lite längre fram även kalv. Och skulle prins Carl Philip känna sig osäker på vad han ska äta på sin 30-årsdag kan jag ju alltid tipsa om en ugnsstekt ekokyckling serverad med örter och sparris.
Veckans recept
Sparris med rört citronsmör
För 4 personer
200 g vit sparris
1 msk salt
1/2 tsk strösocker
100 g rumstempererat smör
1 citron
flingsalt
vitpeppar
citronmeliss
1. Lägg smöret i en vispvänlig skål och vispa det med elvisp till dess det blir ljust, nästan vitt. Krydda med 2 msk färskpressad citronsaft, flingsalt och peppar. Smöret ska vara smidigt, nästan som en tjock sås.
2. Låt sparrisen ligga i kallt vatten några minuter. Skala sparrisen från toppen och nedåt med potatisskalare. Skär bort den hårda delen längst ner. Koka upp vatten med salt och socker. Sjud sparrisen sakta i 8 minuter. Provstick i nedre delen för att känna om den är klar, annars sjud en stund till.
3. Låt sparrisen mellanlanda på hushållspapper innan den läggs upp. Fördela smöret över och garnera gärna med citronmeliss.
Sparris med citronhollandaisesås
För 4 personer
200 g vit sparris
1 msk salt
1/2 tsk socker
Till såsen:
150 g smör
3 äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
1 knivspets cayennepeppar (superlite)
1/2 krm havssalt
det rivna skalet av en halv citron
1. Förbered och sjud sparrisen på samma sätt som i receptet ovan.
2. Smält smöret på låg värme. Häll över det flytande, gula smörfettet i hällvänligt kärl. Ta inte med det vita på botten.
3. Tvätta och riv skalet av en halv citron.
4. Vispa äggulor och vinäger i rostfri kastrull på mycket låg värme (eller i vattenbad). Äggsmeten ska bli fluffig, nästan fast. Elvisp underlättar. Rör ner det smälta fettet i omgångar. Avsluta med cayennepeppar, salt och citronrasp.
Sparrispasta med rimmat fläsk
För 4 personer
500 g färsk pasta
200 g grön sparris
200 g rimmat fläsk
50 g smör
2 dl grädde
2 msk hackad persilja
1 dl färskriven parmesanost
vitpeppar
Till garnering:
persilja
1. Se till att fläsket är svål- och broskfritt. Skär det sedan i små tärningar. Dela sparrisen i 5 centimeter långa bitar som klyvs på längden.
2. Värm smöret utan att det bryner i en vid kastrull. Lägg i fläsktärningarna och vänd dem i fettet ett par minuter. Tillsätt sparrisbitarna och vänd runt allt ett par minuter till. Tillsätt hackad persilja, grädde och riven parmesan. Sjud någon minut och smaka av med peppar.
3. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Låt den färdiga pastan rinna av ordentligt i durkslag. Slå tillbaka pastan i kastrullen och häll såsen över. Servera pastan i djupa tallrikar eller portionsskålar. Garnera med persilja.
Prinsens kyckling
För 4 personer
1/2 stor ekokyckling, ca 1,5 kg
5-6 stora timjankvistar
Till kryddsmöret:
3 msk smör
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 tsk mild soja
Till stekningen:
2 dl vatten
1 tsk konc. kycklingfond
Till såsen:
2 1/2 dl vätska från kycklingen
1 1/2 dl grädde
maizena
Att äta till:
grön sparris
salt och socker
färska örter och blad
1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg kycklingen på en bädd av timjankvistar på ugnsfast fat med skinnsidan uppåt. Sätt in fatet 5 minuter i ugnen.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda i salt, peppar och soja. Ta ut kycklingen och pensla den på skinnsidan med kryddsmöret. Smör som blir över hälls på fatet, blandat med 2 dl vatten och 1 tesked kycklingfond. Sätt in kycklingen i ugnen igen och stek den 45 minuter. Ös kycklingen flera gånger under tillagningen.
3. Sjud grön sparris 4-5 minuter i saltat och lätt sockrat vatten. Beräkna tillagningstiden så du slipper varmhålla sparrisen mer än absolut nödvändigt.
4. Sila av vätskan från kycklingen och koka upp med grädde. Red lätt med maizena och smaka av med salt och peppar.
5. Dela kycklingen i portionsbitar som serveras med sparris och blandade färska örter och blad.TT Spektra
För 4 personer
200 g vit sparris
1 msk salt
1/2 tsk strösocker
100 g rumstempererat smör
1 citron
flingsalt
vitpeppar
citronmeliss
1. Lägg smöret i en vispvänlig skål och vispa det med elvisp till dess det blir ljust, nästan vitt. Krydda med 2 msk färskpressad citronsaft, flingsalt och peppar. Smöret ska vara smidigt, nästan som en tjock sås.
2. Låt sparrisen ligga i kallt vatten några minuter. Skala sparrisen från toppen och nedåt med potatisskalare. Skär bort den hårda delen längst ner. Koka upp vatten med salt och socker. Sjud sparrisen sakta i 8 minuter. Provstick i nedre delen för att känna om den är klar, annars sjud en stund till.
3. Låt sparrisen mellanlanda på hushållspapper innan den läggs upp. Fördela smöret över och garnera gärna med citronmeliss.
Sparris med citronhollandaisesås
För 4 personer
200 g vit sparris
1 msk salt
1/2 tsk socker
Till såsen:
150 g smör
3 äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
1 knivspets cayennepeppar (superlite)
1/2 krm havssalt
det rivna skalet av en halv citron
1. Förbered och sjud sparrisen på samma sätt som i receptet ovan.
2. Smält smöret på låg värme. Häll över det flytande, gula smörfettet i hällvänligt kärl. Ta inte med det vita på botten.
3. Tvätta och riv skalet av en halv citron.
4. Vispa äggulor och vinäger i rostfri kastrull på mycket låg värme (eller i vattenbad). Äggsmeten ska bli fluffig, nästan fast. Elvisp underlättar. Rör ner det smälta fettet i omgångar. Avsluta med cayennepeppar, salt och citronrasp.
Sparrispasta med rimmat fläsk
För 4 personer
500 g färsk pasta
200 g grön sparris
200 g rimmat fläsk
50 g smör
2 dl grädde
2 msk hackad persilja
1 dl färskriven parmesanost
vitpeppar
Till garnering:
persilja
1. Se till att fläsket är svål- och broskfritt. Skär det sedan i små tärningar. Dela sparrisen i 5 centimeter långa bitar som klyvs på längden.
2. Värm smöret utan att det bryner i en vid kastrull. Lägg i fläsktärningarna och vänd dem i fettet ett par minuter. Tillsätt sparrisbitarna och vänd runt allt ett par minuter till. Tillsätt hackad persilja, grädde och riven parmesan. Sjud någon minut och smaka av med peppar.
3. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Låt den färdiga pastan rinna av ordentligt i durkslag. Slå tillbaka pastan i kastrullen och häll såsen över. Servera pastan i djupa tallrikar eller portionsskålar. Garnera med persilja.
Prinsens kyckling
För 4 personer
1/2 stor ekokyckling, ca 1,5 kg
5-6 stora timjankvistar
Till kryddsmöret:
3 msk smör
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 tsk mild soja
Till stekningen:
2 dl vatten
1 tsk konc. kycklingfond
Till såsen:
2 1/2 dl vätska från kycklingen
1 1/2 dl grädde
maizena
Att äta till:
grön sparris
salt och socker
färska örter och blad
1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg kycklingen på en bädd av timjankvistar på ugnsfast fat med skinnsidan uppåt. Sätt in fatet 5 minuter i ugnen.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda i salt, peppar och soja. Ta ut kycklingen och pensla den på skinnsidan med kryddsmöret. Smör som blir över hälls på fatet, blandat med 2 dl vatten och 1 tesked kycklingfond. Sätt in kycklingen i ugnen igen och stek den 45 minuter. Ös kycklingen flera gånger under tillagningen.
3. Sjud grön sparris 4-5 minuter i saltat och lätt sockrat vatten. Beräkna tillagningstiden så du slipper varmhålla sparrisen mer än absolut nödvändigt.
4. Sila av vätskan från kycklingen och koka upp med grädde. Red lätt med maizena och smaka av med salt och peppar.
5. Dela kycklingen i portionsbitar som serveras med sparris och blandade färska örter och blad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!