Nu är det tårtornas tid

Helger och skolavslutningar avlöser varandra så här års. Vi springer omkring och gratulerar och lyckönskar, ibland utan vare sig inbjudan eller anmälan. En mardröm för dem som ska fixa maten, men med tårtor av olika slag brukar det gå bra.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm2009-05-28 06:00
Smörgåstårta är lagom mycket mat vid snabba visiter. Den kan ätas på stående fot om det kniper och du kan förbereda dem i lugn och ro. Töm kylskåpet och tryck in så många tårtor du tror det går åt och fyll resten med bubblande drycker. Sedan kan det snudd på välla in hur mycket folk som helst utan att du behöver få hjärtat i halsgropen.
Komplettera med en härlig bärtårta och du blir garanterat hyllad som en stjärnkock.
Smörgåsbord inspirerade
Svensk matkultur innebär ofta enkel mat till vardags och ett hejdlöst överdåd till fest. Ju mer mat, desto bättre fest. Smörgåsbord och julbord är bra exempel på hur vi bullar upp när det ska firas något utöver det vanliga.
Smörgåstårtan är egentligen skapad med det svenska smörgåsbordet som utgångspunkt. Principen "lite av varje" låter kanske tilltalande, men när blandningen staplas på höjden och smetas samman med massor av majonnäs blir det bara för mycket.
En råvara räcker
Vill man göra en god smörgåstårta av traditionellt snitt bör man i huvudsak stanna vid en typ av råvara, antingen det är fisk och skaldjur eller kött. Ingen smörgåstårta blir godare för att man blandar allt, framför allt inte inuti tårtan. Fyllningen kan vara enkel, gärna baserad på smaksatta mjukostar och lättcrème fraiche, för att sedan dekoreras med hela bitar rökt lax, skaldjur eller rökt skinka, allt beroende på vilken inriktning man valt. Principen "skylta med det bästa" är för övrigt den teknik som används av proffsen antingen de gör smörgåstårtor eller andra uppläggningar.
Och kom ihåg, det är aldrig fel att ta ut svängarna när det kommer till dekorering. En och annan jordgubbe bland räkor och lax är aldrig fel i dessa försommartider.
VECKaNS RECEPT
Smörgåstårta med lax och skaldjur
För 4 personer (kan utökas om man vill)
4 skivor hönökaka eller landgångsbröd
1 dl majonnäs, 40 %
2 dl lättcrème fraiche
200 g skalade räkor
200 g kallrökt lax
3 hårdkokta ägg
100 g mjukost med räkor
Till garnering
räkor, rökt lax, ishavsrom, olika salladsblad, körsbärstomater, gurka, örter, melon och jordgubbar

1. Kantskär bröden och skär dem till den form tårtan ska ha. Blanda ihop majonnäs och lättcrème fraiche.

2. Första lagret: Några matskedar majonnäsblandning smaksatt med hackade räkor.
3. Andra lagret: Några matskedar majonnäsblandning smaksatt med hårdkokt, hackad ägg.

4. Tredje lagret: Några matskedar majonnäsblandning blandat med lika mycket mjukost med räksmak samt några skivor fint strimlad, kallrökt lax.

5. Bred majonnäsblandning på ovansidan och runt kanterna. Garnera med olika salladsblad, räkor, rökt lax, ishavsrom. Gärna med metoden "droppa över" i stället för raka rader. Toppa med gurka, körsbärstomater, örter, tunna melonklyftor och jordgubbar.

Traditionell smörgåstårta med kött
För 4 personer (kan utökas om man vill)
4 skivor hönökaka eller landgångsbröd
1 dl majonnäs, 40 %
2 dl lättcrème fraiche
200 g rökt skinka
100 g färdigstekt rostbiff
100 g mjuk leverpastej
3 msk pickels
Till garnering:
rökt skinka, rostbiff, olika salladsblad, körsbärstomater, gurka, örter, melon och jordgubbar

1. Kantskär brödet. Blanda samman majonnäs och lättcrème fraiche.

2. Första lagret: Några matskedar majonnäsblandning smaksatt med finstrimlad rökt skinka.

3. Andra lagret: Några matskedar majonnäsblandning smaksatt med finstrimlad rostbiff.
4. Tredje lagret: Några
matskedar majonnäsblandning smaksatt med mosad leverpastej och finhackad pickels.

5. Täck tårtan med resterande majonnäsblandning och garnera med späda salladsblad, skivad rökt skinka och rostbiff i mindre bitar, grönsaker och frukt.

Tunn bärtårta
1 tårta, 6-8 personer
Till tårtbotten:
4 dl vetemjöl
5 msk strösocker
200 g smör
1 äggula
Till fyllningen:
200 g lemon curd (finns att köpa, kolla hyllan för marmelader)
1 dl grädde
blandade bär; exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär
1 dl gelésocker
1 dl vatten
2 msk citrus eller vaniljlikör

1. Kör samman bitar av smör med mjöl och socker i matberedaren. Avsluta med en äggula och se till att degen går ihop, vilket kan innebära att man måsta hälla ut den på bakbord och ta ett par tag. Lägg degen svalt under en halvtimme.

2. Smöra en låg pajform, gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Täck botten på formen med deg och grädda av cirka 15 minuter i 175 graders ugn. Låt tårtbotten svalna i sin form.

3. Rör samman lemon curd
och grädde till en slät kräm. Bred ut den på den avsvalnade tårtbotten. Skölj och ansa bären. Blanda dem i en skål och tippa upp allt på tårtan.

4. Koka upp vatten och tillsätt gelésocker. Låt allt koka upp och sjud ett par minuter. Dra kastrullen från värmen och låt sockerlösningen svalna något. Tillsätt likör om det känns rätt. När sockerlösningen börjar stelna skedas den över frukten. Kyl tårtan före servering. Vispad grädde eller vaniljglass passar utmärkt till.
TT Spektra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om